Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RECESIJA

Djelatnicima Karlovačke županije manje plaće, ušteda oko tri mil. kn

županija
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
27.05.2010.
u 15:30

Oporbene stranke, SDP i HNS, nisu željele podržati rebalans proračuna, jer, kako kažu, “nije demokratski”. Proračun je ipak prihvaćen.

Ne možemo podržati rebalans županijskog proračuna jer nije demokratski, jer ne pokazuje učinkovite mjere kojima bi vodstvo htjelo zaustaviti gospodarsku krizu, rekli su Stjepan Mikulandrić iz SDP-a i Mirjana Bašić iz HNS-a na sjednici Županijske skupštine. Unatoč takvu stavu dviju najvećih oporbenih stranaka, rebalans proračuna, po kojem će Karlovačka županija ove godine raspolagati sa 136,6, a ne sa 142,1 milijunom kuna, donesen je.

Manji porez na dohodak

Marija Gemeri, pročelnica za financije, objasnila je da su smanjena izdvajanja iz državnog proračuna, Županija manje zarađuje i od poreza na dohodak, pa se štedjelo u gotovo svim odjelima. Najviše na plaćama 93 djelatnika, kojima će plaće biti niže od pet do sedam posto. Tako će uštedjeti tri milijuna kuna.

– Smanjene plaće zaposlenicima predlagali smo još lani, a sada je vidljivo da je to nužnost da ne bi došao u pitanje i broj zaposlenih. Ne ulaže se u razvoj gospodarstva, jer baš taj odjel gubi 2,5 mil. kuna, niti u infrastrukturu u županiji, ali se zato daje više novca za most u Belavićima. Ukidate novac za poslovne zone u drugim gradovima i općinama, a povećavate izdvajanje za onu u Logorištu. Sudeći po tome da je prihod Županiji pao u prva tri mjeseca, vjerujem da ćemo imati još rebalansa i da ćemo proračun morati smanjiti još barem 10 milijuna kuna – rekao je Stjepan Mikulandrić. Vlado Jelkovac (HDZ) rekao je da je gotovo 110 milijuna kuna u proračunu unaprijed podijeljeno; za plaće, ili je novac dala država uz uvjet namjenskog trošenja.

Platiše unatoč krizi

– Svađamo se zbog malog iznosa, samo nekoliko milijuna koje Županija može sama rasporediti. Slažem se da bi gospodarstvu trebalo više, ali i da im damo sve što možemo, ne bi im puno pomoglo – rekao je V. Jelkovac. Dožupan Josip Šafar rekao je da Županija, unatoč krizi, plaća svoje obveze i subvencionira prijevoz učenicima, kamatu za kredite obrtnicima i u poljoprivredi.

Komentara 1

CI
CistaProvo
13:28 28.05.2010.

Uredniče, koja županija? Ja nemam pojma!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije