Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDEJA Luka Pensa osmislio nesvakidašnji projekt na Drveniku Velom

Djedovinu prodaje preko weba

zan-djedovinu-txt.jpg
import
10.12.2005.
u 16:04

Više od 2000 četvornih metara građevinskog zemljišta na Jadranu, i to još na otoku koji je nekim čudom izbjegao turističku devastaciju, Luka Pensa, mladi internertski dizajner i poduzetnik iz Dramlja pokraj Crikvenice, ne kani iskoristiti za gradnju apartmana, nego pretvoriti, kako kaže, u jedinstven i neprofitabilan park za meditaciju.

Projekt na web siteu
Nedavno je na svom web siteu predstavio projekt internetskog parka za meditaciju Tariona  što je latinski naziv za Drvenik Veli, otok na krajnjem sjeverozapadu srednjodalmatinske skupine, gdje se nalazi zemljište koje je Luka naslijedio od pradjeda. Namjera mu je pozvati zainteresirane da uplatom od 25 dolara za jednu od 34.800 čestica, na koliko je podijeljeno zemljište, što bi iznosilo 870 tisuća dolara, pomognu osnivanje prvog parka te vrste u svijetu.
 Brat i ja smo kao djeca na Drveniku Velom provodili ljeta, no poslije smo prestali tamo odlaziti. Kad smo prije dvije godine ponovno tamo došli, ostali smo zatečeni. Otok je izgledao baš onako kako je ostao u sjećanju iz djetinjstva, divnim čudom netaknut  kaže Luka.
Nakon obiteljskih dogovora, u kojima se spominjao najam ili prodaja, Luka je došao na ideju da tamo otvori jedinstven park za meditaciju, nalik na japanske zen vrtove, no prilagođene mediteranskom podneblju.
 Ta se netaknuta priroda mora sačuvati. Nije neobično što na Drvenik jahtama dolaze Carolina od Monaka i Roman Abramovič. Uostalom, živim kraj Crikvenice pa mi turisti već znaju ići na živce  objašnjava Luka razloge zbog kojih se ne želi baviti turizmom.

U miru Tarione
Zemljište su podijelili na 34.800 polja, a za 25 dolara dobiva se sponzorstvo nad jednom česticom. To potvrđuje cerifikat, majica, reklama na web siteu, a sponzorstvo je i prilika da se osvoji krstarenje Jadranom za četiri osobe. Sponzori potpuno upravljaju projektom, ističe Pensa. Kad "prodaju" 10 posto zemljišta, raspisat će međunarodni natječaj za idejno rješenje parka, a sponzori će glasovima odlučiti o pobjedniku. Gradnja parka počela bi kad skupe 870 tisuća dolara.
 Jedino je bitno da će park biti otvorenog tipa. Svi posjetitelji moći će besplatno doći, provesti dan u ljepoti drevnih maslinika i vinograda ili cjelodnevnom kupanju na pješčanim plažama. Park za meditaciju idealan je za odmor i oslobađanje od stresa. Postavit ćemo kamere s live streamingom na naš web site tako da će se i preko interneta moći uživati u prirodi i miru Tarione  kaže Pensa.
Iako iznos od 870 tisuća dolara nije nipošto malen, Pensa odbija insinuacije da bi uplaćeni novac odjednom mogao "nestati". No kako je internet idealno mjesto za laku zaradu, a web siteovi poput onih na kojima vlasnici mole da im se, eto tako, pošalje koji dolar sve brojniji, mladi poduzetnik iz Dramlja naglašava da je njegovo poslovanje transparentno i da sponzori u svakom trenutku mogu dobiti uvid u financijsko stanje projekta. Dodaje da bi dio novca otišao na izradu certifikata, majica, plaćanje idejnog rješenja, uređenje i održavanje parka te web sitea, a ostatak bi uplatio u humanitarne svrhe.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije