Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Djedicu u šator da građani na Trgu mogu prosvjedovati

03.12.2008.
u 19:06

Nakon cjelodnevnog natezanja i priopćenja Grada Zagreba u kojem je pisalo da se prosvjed “Stegnite vi svoj remen, bando lopovska” ne može održati u petak na Trgu bana Jelačića u 18 sati, kako je planirano, jer u to vrijeme na Trg stiže Djed Božićnjak, gradonačelnik Milan Bandić "Solomonski" je presudio:
- Trg će dati prosvjednicima, Djed ide u šator.

Faber: U zagrebačkom slučaju smo pogriješili, javno se ispričavamo

Sanader: Nitko ne smije biti priveden zato što drugačije misli

U srijedu oko 20 sati, nakon što je na kioske izašao Večernji list, nazvao je novinara:
– Evo me na putu iz Vukovara. Nazvao sam Žagara (Davor Žagar, ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb, op.a.) i naredio sam mu da Djeda Božićnjaka i dječji program preseli u šator. Tako će građani, ako žele prosvjedovati, to moći učiniti s velike bine u srcu Zagreba.

I prije Bandićeva dopuštenja Žagar je obećao prosvjednicima da će im ustupiti pozornicu, no tražio je da prije toga Grad da dopuštnje za prosvjed na središnjem trgu. U Uredu za komunalne poslove nisu ih željeli ni saslušati, tako da je jedan od organizatora, Josip dell’Ollio urudžbirao zahtjev kako bi ostao pisani trag. Poglavarstvo je organizatorima ponudilo je termin između 15 i 17 sati ili prosvjed u 18 sati, ali na nekoj drugoj lokaciji u gradu.

– Nije nam palo na pamet odustati od Trga, čak i kad su nam branili. U Ustavu piše da je prosvjedovati temeljno pravo svakog čovjeka, a ne da je to pravo građana ako im Bandić dopusti. Drago mi je da je gradonačelnik shvatio što se moglo dogoditi – kazao je Jakša Matovinović iz organizacije.

Koordinator za Zagreb Josip dell’Olio pohvalio je suradnju s policijom.

– Hoćemo da to bude megaspektakl. Da se ljudi zabave i probude, da nauče jasno i glasno reći kad im nešto smeta bez obzira na to tko je na vlasti. Nastupat će bandovi i DJ-i. Svi će smjeti govoriti osim predstavnika sindikata, stranaka i udruga. Ovo je skup građana – rekao je Dell’Olio i otkrio da će on biti prvi govornik te da će skup otvoriti rečenicom “Ivo, skuhali smo ti paštašutu”.

Matovinović je premijerovo priopćenje nazvao novim saltom:
– On je ogledni primjerak hrvatskog političara: jedno govori, drugo radi, a samo Bog zna što misli.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije