Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fotka postala hit

Djed progledao nakon 22 godine, evo što je prvo napisao supruzi

Ljubavna poruka
Foto: Reddit
27.02.2014.
u 14:00

Korisnik Reddita objasnio je kako su njegovom djedu ugrađeni sićušni teleskopi u oči koji su mu vratili vid nakon 22 godine.

Jedan korisnik Reddita objavio je dirljivu fotografiju koja je odmah postala hit na toj društvenoj mreži. "Moj djed je opet počeo vidjeti, nakon što je 22 godine bio slijep. Ovo je prvo što je napisao mojoj baki", napisao je uz fotografiju poruke, na kojoj je djed baki rekao da je voli.

Korisnik 77freakofnature objasnio je kako su njegovom djedu ugrađeni sićušni teleskopi u oči koji su mu vratili vid. Djed je izgubio vid zbog makularne degeneracije, to jest, bolesti žute pjege ili centra vida koja se javlja s godinama. Teleskopski implantant se stavlja na mjesto prirodne očne leće, koja se uklanja, i on trajno ostaje u oku. Teleskop generira sliku, a zatim je projicira na zdrave dijelove mrežnice.

Pod rizikom za makularnu degeneraciju su svi u starijoj dobi, no vjerojatnije je da će se razviti kod onih kojima je ta bolest u obitelji ili kod pušača. Za tu bolest nema lijeka, već postoji samo operativni zahvat. Ovakva operacija traje oko sat vremena, a nakon operacije slijedi terapija kako bi se pacijent navikao na (novi) vid.

Ipak, pacijenti nakon operacije nemaju vid kakav su nekad imali. To znači da će oni sada moći raspoznavati lica, vidjeti kuda idu, ali neće moći voziti.

>> Djed kakvog bi svako dijete poželjelo – evo zašto!

Komentara 1

Avatar raco
raco
08:44 28.02.2014.

rade li to i kod nas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije