Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goran Tešović

Dječji pulmolog s klinike Dr. Fran Mihaljević: U djece i mladih pojavio se novi sindrom

bolnica
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
18.11.2020.
u 20:18

Taj sindrom usporedio je s s Kawasaki bolesti i napomenuo kako se od Kawasaki bolesti pacijenti brže oporavljaju. Naveo je i kako se sindrom može prepoznati.

Goran Tešović, dječji infektolog s Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, kazao je kako nema promjena u kliničkoj slici kod djece i adolescenata od početka pandemije do danas. 

– Možemo reći da djeca i mladi prebolijevaju bolest s relativno blagim simptomima, a brojni od njih i bez ikakvih simptoma, što ne znači da upravo oni ne mogu biti oni koji šire infekciju na druge. No, rijetke su komplikacije, blage su kliničke slike – kazao je Tešović za N1. 

Otkrio je kako su zamijetili pojavu novog simptoma kod mladih i djece. 

VIDEO: U Hrvatskoj najgori dan od početka epidemije: Imamo 3251 novozaraženih i 38 osoba je preminulo.

– Krajem proljeća uočena je pojava novog kliničkog sindroma koji zovemo multisistemni inflamatorni sindrom povezan s COVID-19, a do sada imali smo troje takvih bolesnika i svi su se uspješno oporavili. Ali, moram reći da je to zapravo jedina ozbiljna komplikacija SARS-CoV-2 infekcije u djece i adolescenata. 

Taj sindrom usporedio je s s bolesti Kawasaki i napomenuo kako se od Kawasaki bolesti pacijenti brže oporavljaju. Naveo je i kako se sindrom može prepoznati. 

– Vrućica, otok limfnih čvorova, promjene po koži, osip, promjene na sluznici. Među djecom i adolescentima značajan broj zaraženih osoba ne razvija nikakve simptome – kazao je Tešović te naglasio da ipak mogu zaraziti druge.

Komentirao je i one koji ne žele nositi maske. 

– Imam komentar i za one kojima nošenje maski ograničava slobodu: oni nenošenjem maski ograničavaju moju slobodu jer na taj način povećavaju vjerojatnost da će mene zaraziti, što nikako ne bih htio – rekao je.

VIDEO: Ministar Vili Beroš obišao Opću bolnicu Varaždin koja bilježi velik broj pacijenata zaraženih koronavirusom

 

Komentara 6

Avatar Baroudeur
Baroudeur
21:36 18.11.2020.

Doktor Tomisu Kawasaki ( nema veze sa motorima ) pedijatar, otkrio je tu bolest vec 1961. Buduci da sve danas ima vezu sa Coronom, nije potrebno dodavati strah kad je vec panika. U isto vrijeme netreba zaboraviti da ovaj gadann virus nije igra.

AN
anthropos
07:45 19.11.2020.

Jadna vam majka. Ni panika ni relativiziranje. Ne dao Bog nikome što sam ja proživio, jedva

SJ
Sve je uzalud
08:36 19.11.2020.

....moja dica imaju sindrom HDZHrvatske....samo tuku glavom u zid od bespomoćnosti.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije