Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teta upozorava

'Djeci u vrtićima manje prostora nego kokicama u EU kokošinjcima'

vrtić
Foto: PIXSELL
31.10.2012.
u 09:01

Javnosti se podastiru lažne statistike, fotografije sretnih odgajateljica i prekrasnih vrtića, upozorila je odgajateljica jednog zagrebačkog vrtića za Novi list.

Odgajateljica jednog zagrebačkog vrtića za Novi list anonimno je upozorila na "katastrofalne uvjete rada" u kojima vrtićka djeca borave, naglašavajući da se "tetama" o nemogućim uvjetima zabranjuje govoriti. 

– Radim u vrtiću i vodim mješovitu skupinu koja broji 32 djeteta. U boravku, koji bi za toliko djece trebao imati stotinjak četvornih metara slobodnog prostora, a ima ukupno 60, odnosno tridesetak kad se ubroji namještaj, sva ta djeca jedu i spavaju, igraju se, skaču. Javnosti se podastiru lažne statistike, fotografije sretnih odgajateljica i prekrasnih vrtića, a prava je istina da za djecu ima manje kvadrata negoli što europske norme propisuju prostora za uzgoj domaćih životinja! – upozorila je teta za Novi list.

Da bi, barem na papiru, sve izgledalo pristojno i dovoljno prostrano, dječji 'kreativni kutići' formiraju se u miomirisnim zahodima, na hodnicima, u garderobama. – Da, u našem je vrtiću 'kreativni kutak' za likovno izražavanje u zahodu, uz objašnjenje da je tako djeci voda nadohvat ruke! – kaže zagrebačka odgajateljica, moleći da se, "u ime djece iz tih 'kokošinjaca', i odgajateljica 'kokica', javno progovori o stvarnom stanju u hrvatskim vrtićima.

>>VIDEO Bestijalno iživljavanje tete nad curicom (4) u vrtiću u Kini

Kako za list priznaje druga odgajateljica, ona se, kao i mnoge druge njene kolegice, osjeća frustrirano, jer svoje zadaće, s toliko djece u grupi, ne može izvršavati temeljito. Državni pedagoški standard predškolskog odgoja država je donijela u svibnju 2008. godine, no još ga, kad su kvadrati u vrtićima i broj djece po grupama u pitanju,  ne primjenjuje. Standard iz 2008. godine predvidio je da se u roku tri godine, dakle do svibnja 2011. godine, smanji broj djece u grupama, a da se najkasnije do svibnja 2013. godine po djetetu omogući pet, odnosno tri kvadrata slobodnog prostora, podsjeća list.

>>Vrtićarce od malih nogu uče o važnosti recikliranja otpada

Iz ministarstva su poručili da su se svi dječji vrtići trebali početi usklađivati s odredbama novog standarda odmah 2008. godine, što je većina i učinila, a svi su novi dječji vrtići primijenili ove standarde i normative.

– Na žalost, veći gradovi – Zagreb, Rijeka, Split, Vinkovci i drugi, to nisu učinili, i sad su shvatili da su u problemima jer neće moći ispoštovati sve njegove odredbe – dodaju iz ministarstva.

>>Cijeli tekst možete pročitati ovdje

Komentara 11

AY
amsterdam yoca
09:41 31.10.2012.

U osječkim vrtićima je katastrofa. 26 klinaca boravi u 40-ak m2. Spavaonicu nemaju, tj. spavaju na podu na nekakvim plastičnim ležaljkama u istom prostoru u kojem se i igraju. Namještaj je u katastrofalnom stanju, star je naj manje 30 godina.. Za cijenu od 640 kn mislim da bi bar mogli imati odvojenu prostoriju za spavanje.

1G
1.glas
09:44 31.10.2012.

Potpisujem sve što piše u gore navedenom članku!!!! Ne smijem se ni sjetiti ulaštenih statistika o broju slobodnih mjesta i neupisane djece - gdje se eto nekako slučajno valjda, zaborovali napomenuti da su slobodna mjesta mahom u vrtiću, a da su neupisana djeca mahom za jaslice... ma svaki puta mi se digne tlak!!! A ovo sa standardima... ljdi koje rade u vrtićima upozoravaju na nepodnošljive normative...a ljudi na nekim drugim mjetima ganjaju povoljne statistike. Toliko o Gradu prijatelju djece!!!

I4
IQ 40
09:32 31.10.2012.

Kada (i ako) procitaju ovu 'senzacionalnu vijest" nase ce kokosi, a bogami i pijetlovi emigrirati, ne cekajuci 2013 (dali?) za ulazak u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije