Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi takav put u Hrvatskoj

Dječaku spasili nogu ugradnjom rastuće proteze

Klaićeva
Foto: VL
1/4
19.07.2016.
u 20:00

Dječja bolnica postala je jednim od pet europskih centara

Devetogodišnjem dječaku oboljelom od osteosarkoma, najčešćeg oblika raka kostiju, liječnici su ugradnjom prve rastuće tumorske endoproteze spasili desnu nogu i pozicionirali Hrvatsku među samo pet europskih centara u kojima se ovakva proteza može ugraditi!

Mehanizam proteze potpuno je personaliziran, izrađen prema mjeri pacijenta, a njome je dječak pošteđen daljnjih opsežnih zahvata. Ovim je postupkom Klinika za dječje bolesti ili, kako je svi nazivamo, Klaićeva ponovno podsjetila da hrvatsko zdravstvo raspolaže najvrednijim kapitalom – ljudima. Ponos cijelom ekipom ne skriva ni ravnatelj Klaićeve dr. Zoran Bahtijarević.

– Isprofilirali smo se u vodeću dječju ortopediju, činimo velike stvari i činjenica je da nemamo dovoljno operacijskih dvorana. Puno investiramo u edukaciju i vrhunski stručnjaci dolaze k nama napraviti zahvate, pa tako i ovaj. Dijete treba biti operirano ovdje, u ovoj bolnici, u kojoj postoje uvjeti za njegovo liječenje, a stručnjaci poput prof. dr. sc. Roberta Kolundžića i prof. dr. sc. Darka Antičevića dolaze obaviti zahvat – objašnjava dr. Bahtijarević uspješan recept ortopedije u Klaićevoj.

Prvi ovakav zahvat napravio je upravo dr. Kolundžić sa svojim timom. Endoproteza za devetogodišnjaka napravljena je na osnovi snimke magnetne rezonance. Moralo se, kaže, resecirati tumorski zahvaćenu kost i rekonstruirati ekstremitet.

– Budući da je dijete maleno, standardnim implantatima ne može se napraviti adekvatna rekonstrukcija. Stavili smo “čuvar prostora”, privremeni umetak od koštanog cementa koji omogućuje da se sačuva prostor kako se tkiva ne bi slijepila. Nakon što smo dobili personalizirani implantat, krenuli smo u rekonstrukciju ekstremiteta. Implantat u sebi ima elongirajuću oprugu koja se aktivacijom postupno u samom tijelu izdužuje – opisuje dr. Kolundžić, koji je vodio tim u kojem su bili i dr. Tomislav Ribičić, dr. Tadija Petrović i dr. Marijana Šimić.

Devetogodišnjak se oporavio od ovog zahvata i nastavio liječenje kemoterapijom. I to će sigurno biti lakše sa spašavanjem ekstremiteta, smatra ovaj liječnik KBC-a Sestre milosrdnice, koji često surađuje s ortopedijom u Klaićevoj. Predstojnik Zavoda za ortopediju dr. sc. Davor Bojić ističe da su 2008. ostali na dva ortopeda, edukacijom su dobili mlade specijaliste i danas imaju pet specijalista, dva profesora kao vanjska suradnika, fizijatra i dva specijalizanta ortopedije. – Uspjeli smo napraviti prvu pravu dječju ortopediju i nećemo tu stati – zaključio je dr. Bojić.

>> Mala Mayo klinika u srcu Europe

Komentara 3

LA
lana78
00:55 20.07.2016.

bravo,svaka cast

Avatar istovari
istovari
10:53 20.07.2016.

Medicina je čudo...nauka je čudo....Međugorje podvala....

BU
bubacro
08:54 20.07.2016.

bravo , hvale vrijedno !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije