Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opijanje Petero maloljetnika na triježnjenju u novogodišnjoj noći

Dječak sa 2,94 promila alkohola

hrv_djecak_txt.jpg
import
01.01.2007.
u 20:47

Zbog više od dva promila alkohola u krvi petero maloljetnih Zagrepčana Novu godinu dočekalo je na triježnjenju u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici.

Riječ je o djeci od 12 do 17 godina, a najviše promila izmjereno je 17-godišnjem rukometašu, kojem su u krvi pronađena čak 2,94 promila alkohola. Većina djece dovezene u bolnicu bila je na novogodišnjem slavlju na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Vukli ga do Hitne
Jednog dečka prijatelji su doslovno vukli nekoliko ulica kako bi došli do Hitne pomoći tako da je bio sav izgreben. Imali smo nekoliko pijanih dječaka, ali ne zaostaju ni djevojčice, noćas smo primili curicu koja je u krvi imala čak 2,82 promila alkohola. Naime, gotovo podjednak je broj pijanih dječaka i djevojčica rekla je jučer dežurna pedijatrica u Klaićevoj bolnici dr. Melita Čačić Hribljan. No, tako veliki postoci alkohola u krvi ne iznenađuju liječnike, koji kažu da je to u posljednje vrijeme postalo uobičajeno.

Nama je to postala svakidašnjica. Nekad su nam djeca u takvu stanju dolazila za blagdana ili nakon utakmica, ali sada gotovo svaki dan imamo barem jedno dijete s mnogo promila alkohola u krvi kaže dr. M. Čačić Hribljan.

Djeca piju sve, od piva do žestice, ali posebno su popularne kombinacije poput stock-cole. Često kombiniraju i više vrsta alkohola pa na triježnjenje dolaze u teškom stanju.

Prijatelji ih najčešće napuste ako su previše pijani pa ih policija ili slučajni prolaznici nađu kako spavaju u parkovima. Nerijetko su izgrebeni, jer su ih prijatelji pokušali vući, mokri, jer su ih zalijevali vodom ne bi li ih otrijeznili, ili pak ispovraćani, a zimi su uvijek i pothlađeni objašnjava dr. M. Čačić Hribljan.

Šokirani roditelji
U Klaićevoj stoga djecu prvo operu i utople, a nakon toga slijedi otrežnjenje. Obavezno se obavještavaju i roditelji, koji se uglavnom šokiraju.

Neki to shvate ozbiljno pa odmah razgovaraju s djecom o opasnostima alkohola. No postoje i oni kojima je pijanstvo njihova djeteta smiješno pa ga zafrkavaju i ispituju o mamurnosti zaključila je dr. Melita Čačić Hribljan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije