Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragedija u Rijeci

Socijalna služba traži da im drugo dijete oduzme sud

KBC rijeka
Foto: Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL
09.09.2015.
u 10:54

Devetogodišnji I. B. G. pokopan jučer na groblju u Omišlju, nakon što su roditelji odbili liječenje kemoterapijom uvjereni u moć alternativne medicine

Devetogodišnjeg I. B. G. pokopali su jučer na groblju u Omišlju. Njegove roditelje čeka kazneni postupak jer nisu dopustili liječnicima da ga liječe kemoterapijom, a pokreće se i postupak za oduzimanje im drugog, mlađeg djeteta. Oboje djece živjelo je s majkom.

‘Ipak ću joj pružiti ruku’

– U tijeku je kazneni postupak protiv roditelja po prijavi koju smo podnijeli 13. kolovoza. Što se drugog djeteta tiče, budite uvjereni da postupamo na vrijeme i u skladu s Obiteljskim zakonom – rekla nam je ravnateljica krčkog Centra za socijalnu skrb Vesna Juzbašić, birokratskim rječnikom nastojeći zaštititi obiteljsku privatnost.

Centar će od suda zatražiti postupanje po članku 111. Obiteljskog zakona, a u njemu stoji: “Sud će u izvanparničnom postupku roditelju koji u većoj mjeri zanemaruje podizanje i odgoj djeteta ili postoji opasnost za pravilno podizanje djeteta, oduzeti pravo da živi sa svojim djetetom i odgaja ga, te će dijete povjeriti na čuvanje i odgoj drugoj osobi, ustanovi ili drugoj pravnoj osobi koja obavlja djelatnost socijalne skrbi“.

Naime, prema pričanju susjeda, roditelji su bili uvjereni da se u kemoterapiji koriste bojni otrovi i da će im dijete izliječiti alternativna medicina.

Obiteljska tragedija i jučer je bila tema Omišljanima, no za objektiv i razgovor s novinarima nisu bili spremni. S nevjericom bi nijemo odmahivali glavom iščitavši obavijest o smrti u središtu mjesta.

Da su dječakovi roditelji skloni alternativnoj medicini pričalo je jučer cijelo mjesto. Pojedini ih osuđuju i zgražaju se, no ima i onih koji tvrde kako priča susjeda dječakova oca u Kostreni nije istinita. Tvrde kako je majka samo poštovala volju djeteta. No, neovisno o pričama iz Omišlja, činjenica je kako djetetu nije pružena potrebna liječnička pomoć i da je odgovornost roditelja, i majke i oca, ali i baka, djedova te majčina novog partnera, tu neupitna.

– Idem joj svejedno pružiti ruku – rekla je jedna od mještanki, koja je jučer bila među mnogima koji su krenuli put omišaljskog groblja Sv. Duha. Nije samo Krk u šoku. Sve je potresla priča o dječaku koji je obolio od agresivnog ne-Hodgkinova limfoma, no kojeg su roditelji zbog svojih uvjerenja odbili liječiti kemoterapijom. Reagirala je bolnica, socijalni radnici, susjedi, ali prekasno. Maleni je preminuo u subotu ujutro.

– S obzirom na to da je riječ o djetetu, a sada i preminulom pa je slučaj u nadležnosti sudske medicine, ne bismo davali izjave – kaže prof. Nives Jonjić, zamjenica sanacijskog upravitelja riječkog KBC-a. U Ministarstvu socijalne politike i mladih kažu da je socijalna služba učinila sve po pravilima i na vrijeme. Nikad prije nisu imali ni blizu sličan slučaj, priznaje V. Juzbašić.

Je li sud trebao brže reagirati i dijete izdvojiti za dan, dva, umjesto ročište sazvati za deset dana i roditeljima dati 15 dana odgode? – To njih pitajte, voljela bih to čuti – kaže ravnateljica. Iako smo u Općinskom sudu u Rijeci postavili to pitanje, nismo dobili nikakav odgovor do zaključenja ovog broja.

Upozorenje majci

Centar za socijalnu skrb KBC Rijeka 10. kolovoza obavijestio je da su roditelji dječaka, protivno mišljenju i preporuci liječnika, odveli iz bolnice. Djetetu je rak dijagnosticiran 4. kolovoza, kad je prvi put doveden u KBC. Tada je već imao vidljivo otečen vrat, što znači da je limfom napredovao neko vrijeme. Sutradan su ljudi iz Centra izašli na teren i majci izrekli mjeru upozorenja na pogreške i propuste u skrbi. Pokrenuli su 13. kolovoza sudski postupak oduzimanja djeteta te kaznenu prijavu protiv roditelja H. G. i V. B.. Dan kasnije zatražili su i oduzimanje roditeljske skrbi i hitnu privremenu mjeru kako bi privremena skrbnica dopustila liječenje. Sud je ročište zakazao 24. kolovoza, jedno u Delnicama a drugo u Opatiji. Dali su roditeljima 15 dana rok jer su imali 1. rujna zakazan pregled u Klinici za tumore u Avianu u Italiji. No i tamo su odbili liječenje, o čemu je talijanska klinika obavijestila KBC 3. rujna. Krčki socijalni radnici isti su tren od suda zatražili da odmah donesu odluke premda nije istekao sudski rok dan roditeljima, no nažalost, za malenog je bilo prekasno.

Kako su roditelji rekli da imaju 1. rujna zakazan pregled u Klinici za tumore  u Avianu u Italiji, dali su im 15 dana, do 7. rujna, nakon kojih su trebali dokazati da su malenog liječili. No i tamo su odbili predloženo liječenje, o čemu je talijanska klinika obavijestila riječki KBC 3. rujna. Krčki socijalni radnici isti su tren od suda zatražili da odmah donesu odluke premda nije istekao sudski rok dat roditeljima, no nažalost, za malenog je bilo prekasno.

>> 'Trpao je u sebe' nezdravu hranu radi mišića pa umro

>> Zatvorenik nudi koštanu srž sucu koji ga je strpao u zatvor

Komentara 24

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
11:14 09.09.2015.

interesira me je li itko ikad pokrenuo kazneni postupak protiv liječnika koji su kemoterapijom tretirali tisuće danas pokojnih ljudi,djece,žena....

PE
PeroJoso
11:14 09.09.2015.

a zasto bi im oduzeli drugo dijete pa zar je i drugo bolesno pa ga nedaju doktorima na mrcvarenje nakon kojeg isto nebi imao sanse. u tim socijalnim sluzbama izgleda da rade sami psihopati

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
11:21 09.09.2015.

ovaj slučaj je primjer čistog i elementarnog terora koji država poduzima protiv naroda...dakle,nema kemoterapije - nema provizija liječnicima,nema zarade farmacije , ako umre,nikom ništa a ako slučajno preživi eto reklame...za oduzimanja djece i davanje u udomiteljske obitelji se plaća tarifa djelatnicima soc.službi jer to je čisti biznis...obitelji koje udome djecu dobivaju od države oko 2500kn mjesečno a neke udome i više djece. uglavnom birokrati iz sustava žele svoj dio i spremni su na sve...ne samo na razbijanje obitelji,otimanja djece,već ako se braniš,poslat že policiju na tebe da te ustrijeli poput psa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije