Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi i ovisnost

Dječaci su tradicionalno skloni vinu, a djevojčice soku i žestici

ovisnost
Matija Topolovec/PIXSELL
26.09.2013.
u 16:00

Anketa je provedena u šest osnovnih i tri srednje škole, a ove godine obići će sve zagorske škole

Čak 85 posto učenika osmih razreda jednom ili više puta konzumiralo je alkohol, što je četiri posto više nego na nacionalnoj razini, a u posljednjih mjesec alkohol je konzumirao svaki drugi osmaš.

 Teška opijenost

 Dječaci u Zagorju najčešće piju vino, a djevojčice žestoka pića pomiješana sa sokom. Svaki peti učenik u posljednjih godinu dana bio je u stanju teške opijenosti, pokazuju rezultati anketiranja zagorskih osmaša koje je provedeno prošle školske godine u sklopu preventivnog projekta “Zdrav za 5“. Projekt MUP-a, Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša usmjeren je na mlade s ciljem mijenjanja stavova i štetnih navika o ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću te usvajanja stavova o nužnosti zaštite okoliša i prirode. Na konferenciji za novinare voditelj Centra za prevenciju ovisnosti pri Zavodu za javno zdravstvo KZŽ Svetislav Joka i policijska službenica za prevenciju Andreja Jurić prezentirali su projekt, a podršku su izrazili i dožupanica Jasna Petek i zamjenik načelnika PU Željko Sugnetić. Anketiranje je provedeno u šest osnovnih i tri srednje škole u Zagorju, a ove godine projekt će obuhvatiti sve škole, odnosno učenike osmih razreda te prvih i drugih razreda srednjih škola.

 Udišu i ljepila

Što se konzumiranja marihuane tiče, rezultati su jednaki nacionalnom prosjeku. Svaki osmi učenik prvih razreda srednje škole marihuanu je konzumirao bar jednom, dok je s ecstasyem eksperimentiralo manje od dva posto učenika, što je ipak manje od tri posto na nacionalnoj razini. Čak 40 posto anketiranih jednom ili više puta u životu udisalo je ljepila ili druge inhalante, mnogo više od nacionalnih 27 posto. U igrama na sreću među učenicima drugog razreda prednjače dječaci, a u posljednjih mjesec dana kockalo se ili kladilo 17 posto anketiranih, dok je na razini Hrvatske postotak 25 posto. U sklopu projekta kroz nekoliko školskih sati s učenicima će se provoditi interaktivni programi na temu alkohola, droge, klađenja i kocke te izvannastavne aktivnosti na temu zaštite okoliša i prirode.

 – Osim podizanja razine informiranosti o štetnosti i kažnjivosti ovakvih ponašanja, bit će potrebno raditi i na jačanju asertivnih stavova učenika kroz predstavljanje mogućnosti odabira i odupiranja vršnjačkim pritiscima – zaključio je Svetislav Joka.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije