Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alarmantno stanje

Djeca u Salima zarazila se stafilokokom: Roditelji smatraju da su krive fekalije u moru

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
22.08.2019.
u 15:47

Kupači su se zbog čudne smeđe boje mora požalili i načelniku Općine Sali Zoranu Moroviću koji je izašao na teren i sve pregledao, ali 'nije ništa primijetio u obilasku'

Problem s izlijevanjem fekalija sve više muči kupače na jadranskoj obali. Jučer smo pisali o izlijevanju fekalija u more na plaži kod hotela Posejdon u Veloj Luci, a danas Zadarski list piše kako se troje djece u mjestu Sali na Dugom otoku zarazilo stafilokokom, odnosno dobilo kožnu bolest impetigo. 

- Već dulje vrijeme se na području mjesta Sali, uvali Sašćica, na površini mora u strogoj kupališnoj zoni, povremeno javljaju neugodni mirisi, fekalije i uljne fleke. Na toj lokaciji nalaze se hoteli koji su kao i većina domaćinstava spojeni na kanalizacijski sustav koji nema pročišćivač - javio je čitatelj Zadarskog lista i dodao kako fekalije plivaju oko brodica na vezovima u istoj uvali koji se ne naplaćuju. 

Nezadovoljni otac je prije 15 dana svoje dijete zbog sličnih simptoma vodio liječnici u Žmanu, a tamo je saznao kako se  impetigom zarazilo 20-oro djece.

Kupači su se zbog čudne smeđe boje mora požalili i načelniku Općine Sali Zoranu Moroviću koji je izašao na teren i sve pregledao, ali 'nije ništa primijetio u obilasku'.

Dr. Alen Medić, voditelj Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar, također smatra da nema razloga za paniku i da epidemije nema. Pojasnio kako se stafilokok prenosi i kontaktom sa zaraženom osobom, tj. da nije moguće utvrditi da su se djeca zarazila baš kupanjem u moru.

No mještani Salija uzrok problema vide u povećanju broja vikendica i apartmana. Kako u većini mjesta nema kanalizacijske mreže, već su u služnosti septičke jame, a pražnjenje se ilegalno odvija u more što, prema mještanima, uzrokuje sve veće probleme.

Ključne riječi

Komentara 11

SA
samoborka
16:58 22.08.2019.

Sto Hrvatska vise uopce nudi po pitanju svog obalnog turizma? Kvalitetnu hranu? Ne. Obilne porcije hrane? Ne. Pristojne i srdacne domacine? Ne. Povoljne cijene? Ne. Zabavu? Ne. Vrhunski smjestaj? Ne. Uredna turisticka mjesta, uredne okucnice, uredne plaze, uredne ugostiteljske objekte? Ne. Kvalitetne prehrambene lokalne proizvode? Ne. Cisto more? Ne. Tek slijedi potop hrvatskog turizma. Potpuno zasluzen.

MA
Maro
17:56 22.08.2019.

Decentralizacija odluke o gradnji dovela je do masovne korupcije lokalnih šerifa i službenika koji su za malo mita dozvoljavali gradnju na mjestima gdje nema infrastrukture i trebalo bi na državoj razini reci ok koliko god imas vise gradjevina koje nisu priključene na pročistač i vodovod plaćaš ekološke penale za onečišćavanje pa nek onda razmisle o tome hoće li dozvoliti beskonačnu mega gradnju na otocima koji nemaju nikakvu infrastrukturu po pitanju pročišćavanja jer ih to naravno previse kosta a htjeli bi maznuti lovu od gradjevinskih dozvola i komunalnih naknada...

DU
Deleted user
16:28 22.08.2019.

Glavni problem je doista "izlijevanje fekalija"!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije