Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel Ministarstvu zdravstva

Djeca u bolnicama trebaju svoje roditelje

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
03.07.2020.
u 17:53

Odluke o zaštiti od koronavirusa ne idu na dobrobit djece: Roditelji mogu vidjeti svoju djecu u bolnici tek 15 minuta dnevno! A dokazano je da redovni susreti uvelike smanjuju patnju i stres kod djece

Bolest je i sama po sebi teško, a često i traumatično iskustvo, pogotovo za djecu koja se odvajaju iz svojih obitelji kako bi im bilo pruženo potrebno bolničko liječenje. Hrvatskoj je trebalo 20 godina da se humanizira liječenje djece u bolnici i umanje negativni učinci koje donosi odvajanje djeteta iz njegove obiteljske sredine. Ministarstvo zdravstva je pružalo veliku podršku akciji "Za osmijeh djeteta u bolnici", te je nakon dugogodišnjeg rada i truda brojnih stručnjaka i volontera postignut velik uspjeh na području primjene suvremenih europskih standarda u humanizaciji liječenja djece.

Međutim, sve se to promijenilo u vrlo kratkom periodu. Odluke o zaštiti od koronavirusa nalažu da u županijama koje imaju nepovoljnu epidemiološku sliku roditelji mogu svoju djecu u bolnici posjetiti  tek na kratkih 15 minuta dnevno.To je u suprotnosti  s Poveljom o pravima djeteta u bolnici i kriterijima za dobivanje naslova „Bolnica/Bolnički odjel - prijatelj svakom djetetu“ za čije se provođenje i u ovim okolnostima zalažu svi okupljeni u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“.

Zato Središnji koordinacijski odbor akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ poziva Ministarstvo zdravstva da promijeni svoju odluku o 15 minuta posjeta djeci u bolnici i za vrijeme trajanja epidemiološki nepovoljne situacije te da uloži veći napor u traženje rješenja koje će omogućiti liječnicima na dječjim odjelima bolnica provedbu humanijeg liječenja djece. Također ističu da redovni susreti roditelja i djece u bolnici dokazano smanjuju stres i patnju djece te pospješuju i sam tijek liječenja. 

Više o samoj akciji možete pročitati na: https://savez-dnd.hr/za-osmijeh-djeteta-u-bolnici/ .

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije