Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakazao sustav

Djeca su udahnula 20 puta višu količinu klora nego je dopušteno!

tuhelj (1)
Matija Topolovec/PIXSELL
Autori: mm/VLM, sh/VLM
21.08.2012.
u 16:39

Ravnatelj bolnice dr. Ivan Švajger rekao nam je da su djeca primljena sa simptomima otežanog disanja i gušenja. Zbog izazvane reakcije bila su na 24-satnom promatranju

Petero mališana od pet do osam godina, koji su jučer s bazena Termi Tuhelj u Tuheljskim Toplicama zbog nadražaja klorom hitno prevezeni u zabočku Opću bolnicu na Bračak, danas ujutro otpušteno je svojim kućama. Ravnatelj bolnice dr. Ivan Švajger rekao nam je da su djeca primljena sa simptomima otežanog disanja i gušenja. Zbog izazvane reakcije bila su na 24-satnom promatranju, no ujutro su bila dobro i već su se i igrala u igraonici. Direktorica Termi Tuhelj Ivana Kolar još je jednom  izrazila žaljenje što su mališani morali prolaziti sve to što su prošli, no radi se isključivo o tehničkoj pogrešci jer je zatajio automatizirani sustav za doziranje klora koji je popravljen pa bazen već danas normalno radi.

– Riječ je o nepredvidivom kvaru. U jednom trenutku u cijeli sustav uređaj je ispustio više klora – rekla je Kolar.

Neslužbeno smo doznali da je koncentracija klora bila dva do tri puta veća od dopuštene, a Boris Mezdjić, otac male Lee i tetak Patrika, dvoje mališana koji su završili na hitnoj, rekao nam je da još uvijek razmišlja hoće li podnijeti tužbu protiv Termi Tuhelj. Zahvalio je zabočkoj bolnici za sve što su napravili za mališane, a i Stjepan Jedvaj rekao nam je isto.

Ivan Zubić, zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Zlataru, rekao nam je da su izuzeti svi tragovi i dokumentacija, izvid je u tijeku i u ovoj fazi postupka još nam ništa ne može reći.

A prof. Franjo Plavšić sa Zavoda za toksikologiju objasnio je da su mališani, prema simptomima koje su imali, udahnuli između 10 do 15 ppm klora, što je daleko više od gornje granice izloženosti od 0,5 ppm (oznaka za čestice klora prisutne u zraku, op. a) koja je dopuštena ako je čovjek udisanju klora izložen na radnom mjestu.

– Odrastao čovjek količinu od 1 ppm, da bi prošao bez posljedica, smije udisati samo 13 minuta pa je jasno da je mališanima klor odmah djelovao na dišne putove – objasnio je toksikolog.

Kada klor uđe u dišni sustav, objašnjava, iako se ne resorbira u krvotok, odmah izaziva oštećenja i upalu sluznica te, ako pomoć nije pravodobno pružena, i spazam (grč) bronhija.

– Prvi su simptomi pečenje očiju, kašalj i osjećaj gušenja, a ako se pomoć ne pruži brzo, može doći i do smrti zbog razvoja edema na plućima – otkriva Plavšić.

>>Petero djece počeo se gušiti nakon trovanja klorom u Tuhlju

Ključne riječi

Komentara 11

TI
tintilinic100
09:05 22.08.2012.

Smatram da ovo nije teško trovanje.. nema nikakvih posljedica za djecu. Nema tu nekih osnova za tužbu. Budimo realni.. nastavimo život dalje. Dogodilo se nešto što se svagdje može dogoditi.

MO
modovisisajteMaraschino
17:41 21.08.2012.

@traktorijada vidim da spominjes VŽT pa cu nesto napisati kako je bilo za vrijeme rata... tamo sam boravio par godina jer sam bio ranjen u ratu. tadasnje ministarstvo obrane za svakog ranjenika je na ono sto je placalo zdravstveno osiguranje dodatno placalo veliku lovu za bolju hranu, dodatne potrebe i slicno... cak je MO platilo opremanje teretane. na kraju su se ranjenici i invalidi pobunili jer lova je ocigledno zavrsila u dzepu jer svakodnevno smo jednu te istu salamu dobivali za dorucak a i ostala prehrana se nije razlikovala puno... ljude su natiskali u sobe kao sardine... teretanu su opremili u podrumu kraj vrucih bazena i stavili su 2 prastare sprave za vjezbanje i to su nazvali teretana... poslije bunta stvari su se malo popravile ali i dalje ostaje pitanje gdje je lova zavrsavala... i jos su imali obraza reci nakon par godina kako je rat zavrsio da su bili na gubitku zbog rata... ako je tako bilo u VŽT bilo je i u drugima... znaci netko je kupio lovu, a sve ostalo se krpalo sa prastarim stvarima koje su sada na izdisaju....

VI
vilica
17:20 21.08.2012.

To mi je najbolji odgovor-nema love za uredit. A kaj radite s lovom od karata, aranžmana, najma prostora... U Tuheljskima je bila praksa da svako uzme od zapsolenih kaj se uzet da i dok nisu došli slovenci i stali tome na kraj naravno da se nije moglo dalje. sad odjednom proširili bazene, izgradili hotel, imaju najbolje saune...Čudno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije