Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALARMANTNO Zabrinjava stalno povećanje broja djece oboljele od zloćudnih bolesti u BiH

Djeca na udaru raka

18.11.2008.
u 23:00

Sve više djece u BiH obolijeva od malignih bolesti. Leukemija, tumori na bubrezima, mozgu... samo su dio tužne priče koja se stalno ponavlja. Kako nam je rekla dr. Vesna Brkić, voditeljica odjela za dječje bolesti KB-a Mostar, ove su godine imali četiri mala pacijenta oboljela od tumora.

Upozoravajuće brojke
– Uglavnom je riječ o leukemiji, a imali smo i dijete koje je oboljelo od raka kostiju. Možda u Mostaru ili čak Hercegovini stanje i nije tako alarmantno, koliko je to u nekim drugim dijelovima BiH – rekla nam je dr. Brkić. Djeca se, nakon što se potvrdi dijagnoza, uglavnom šalju u Zagreb ili Sarajevo, ovisno o želji i mogućnostima roditelja oboljelog djeteta. Za razliku od Mostara, gdje se ovakvi slučajevi mogu izbrojiti na prste jedne ruke, stanje u Sarajevu, kako nam je rekla dr. Brkić, puno je složenije. Prema riječima dr. Ede Hasanbegovića, na godinu se na odjel za dječje bolesti Kliničkoga centra Sarajevo javi pedesetero djece oboljele od tumora, odnosno, u prosjeku jedno dijete u tjedan dana.

– Rekao bih da smo mi u Sarajevu jedini u državi koji liječe djecu oboljelu od tumora, tako da je možda i zbog toga više djece ovdje – objašnjava dr. Hasanbegović. Trenutačno se samo u Sarajevu liječi radioterapijom, a rasterećenje ovoga Kliničkog centra očekuje se kada Mostar stekne uvjete za takvu vrstu liječenja.

Rak limfe i bubrega
Prema statističkim podacima iz Sarajeva, trećina oboljelih ima leukemiju, slijedi rak limfnih čvorova, bubrega, mozga.
– Mi već nekoliko godina bilježimo konstantan rast oboljelih, ali, nažalost, takav je trend i u svijetu. Čak bih rekao da je pojava malignih bolesti u BiH prosjek ostalih zemalja – tvrdi Hasanbegović.

Sva potrebna terapija daje se u Sarajevu, osim kada je prijeko potrebna transplantacija, a ona se obavlja u stranim zemljama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije