Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAVIČAN ZLOČIN NA PAGU

Djeca kao tvornica novca: Planirao i peto dijete da dobije 50.000 kuna

Monstrum s Paga
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/4
03.03.2019.
u 20:15

I otac i majka četvero sada teško ozlijeđenih mališana bili su uvjetno osuđeni zbog zlostavljanja majčine kćeri iz prvog braka.

Djeca su tom monstrumu bila samo tvornica novca. I zapravo, uopće se nije brinuo o njima, samo mu je bilo stalo do sportskih auta. Njima je bio zaluđen. Na kraju je htio ubiti svoju djecu od tri, pet, sedam i osam godina. Pa to su još bebe! Monstrum se koristio demografskom politikom Paga i, da je dobio peto dijete, kao što je planirao, dobio bi 50.000 kuna. I dosad su mu na Pagu isplatili nekoliko desetaka tisuća kuna kao pomoć za djecu.

Doznali smo ovo jučer od Pažana, a da je monstruozni otac stalno dolazio i dobivao novčanu pomoć, potvrdio je i gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

– Bilo je tu, osim rodiljnih naknada, i jednokratnih pomoći za komunalije. Redovito se javljao i stalno tražio i dobivao novac – potvrdio je paški gradonačelnik Ante Fabijanić i sam sablažnjen slučajem koji je šokirao Hrvatsku.

Imao veze u sustavu

I u paškoj gradskoj upravi upiru prstom u Centar za socijalnu skrb. Ističu da je obitelj u kojoj se dogodila nezapamćena tragedija bila pod kvalitetnim nadzorom do prije nekoliko godina, odnosno dok socijalna radnica s Paga, koja je i prijavila supružnike Rođak za zanemarivanje i zloupotrebu prava djeteta, nije otišla u mirovinu. Na Pagu smo razgovarali s više osoba dobro upućenih u obiteljsku situaciju koja je 2017. rezultirala uvjetnom zatvorskom kaznom za oca i majku djece.

– Još kada je prije sedam godina prijavljen zajedno sa suprugom za zanemarivanje i zloupotrebu prava djeteta bilo je predloženo da im se oduzmu djeca. Tada je Centar prijavio da je kći iz majčina prvog braka zlostavljana jer su je majka i očuh tjerali da se noću brine o dvoje male djece. Usto, očuh joj je mnogo toga uskraćivao i branio. Na kraju je djevojka otišla iz te kuće, a on je, uz pomoć odvjetnika te zahvaljujući nalazu psihijatra, uspio zadržati ostalu djecu. Taj je monstrum imao vezu u sustavu jer je u to vrijeme uspio doći do svega što je najstarija kći govorila i crtala stručnjacima. Nakon što je doznao za razgovore i crteže, za nju je počeo pakao pa je napustila obitelj i otišla u dječji dom – kazala je naša sugovornica s Paga, koja je inzistirala da ostane anonimna, te dodala:

– Ne znam kako je dobio taj nalaz i od koje institucije, ali shvatite da je ljude strah i da ne žele reći još puno toga o svemu. I to nije zato što ih nije briga, nego jer misle da ih nema tko zaštiti. Pa čak ni sada kada je taj monstrum zbog pokušaja ubojstva četvero djece završio u zatvoru. Supruga ga se također bojala, a uz to je bila ovisna o njemu u svakom pogledu. A on je radio s cijelom obitelji što je htio – kaže naša sugovornica.

Izjava vlasnika kuće s čijeg su balkona bačena djeca

To što je ispričala potvrđuje da je Pag mala sredina u kojoj se sve o svemu znalo i u kojoj su se zaštitara podrijetlom iz Slavonije mnogi bojali.

Vesna Burčul, ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb, jučer nije bila previše raspoložena za razgovor s novinarima.

– Danas je upravno vijeće i iako je ishod odluke izvjestan, tek ću sutra dati medijima pisanu izjavu o svemu. Naposljetku, ja nisam bitna. Jer najbitnija su ipak djeca i da se oporave. Centar i socijalne službe moraju nastaviti rad. Bitno je da djelatnike Centra ne bude strah raditi. Bitno je i da nas se korisnici ne boje te da imaju povjerenje u nas – rekla je Vesna Burčul.

Procjena psihijatra

Nakon što je tijekom vikenda potvrđeno kako oba roditelja djece s Paga već imaju pravomoćnu presudu zbog kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava, jučer sa svih strana cure nove informacije o slučaju.

Monstrum s Paga
1/21

Kako je za Večernji list potvrdila Štefica Karačić, šefica inspekcije i predsjednica Udruge socijalnih radnika, u jesen 2013. Općinski sud u Pagu pokrenuo je postupak za oduzimanje sve djece roditeljima, najstarije kćeri iz majčina prvog braka te dviju djevojčica iz njihove veze. Prijedlog je, naime, pokrenuo upravo Centar za socijalnu skrb u Zadru kada su ispunjeni svi uvjeti da djeca budu izuzeta iz obitelji. No, do toga nikada nije došlo.

– Procjena psihijatra bila je da djecu ne treba odvojiti od roditelja, nego da treba ići u dugačak postupak procjenjivanja i vidjeti što će se dalje događati. Temeljem toga Centar se povukao jer je morao poštovati i mišljenja drugih stručnjaka – kaže Karačić te dodaje da trenutačno nemaju nikakve informacije da je majka zlostavljala djecu.

– Djeca imaju emocionalan odnos s majkom. Dok su oni u sigurnim uvjetima, mislim da je pozitivno da majka bude s njima. Kada više ne budu trebali zdravstvenu skrb ovog tipa, Centar će donijeti odluku gdje će oni dalje živjeti – rekla je Štefica Karačić.

Balkon s kojeg je otac bacio djecu

 

Ključne riječi

Komentara 61

DU
Deleted user
20:30 03.03.2019.

U kamenolom da odradi svojih 30 tak god.

Avatar Mile voli disko
Mile voli disko
21:25 03.03.2019.

Svako od nas pozna bar jednu takvu obitelj.

Avatar Mile voli disko
Mile voli disko
21:33 03.03.2019.

Najcrnje što taj dječji skoro pa cijel ode na alkohol. Joj, koliko toga ima, takvi su bili i moji susjedi, negdje se odselili, ona kući jer stalno rađa , on neće da se zaposli na prijavu jer gubi pravo na socijalu, a imaju petero male djece, svake godine po jedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije