Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska pomaže

Djeca iz Iraka učila o minama

02.11.2017.
u 22:15

Prema izvještajima UN-a, upravo Irak ima najviše zaostalih i svježih mina u svijetu, a procjenjuje se da ih je više od 30 milijuna

Hrvatska je i sama bila žrtva agresije i želi pomoći što većem broju djece iz ratom obuhvaćenih zemalja pa se nastavlja suradnja između udruge „Hrvatska pomaže“ i iračke vlade. Iduće godine očekuje se dolazak još većeg broja iračke djece stradale od mina i eksplozivnih naprava na ljetovanje u Hrvatsku. Upravo Irak, prema izvještaju UN-a, ima najviše zaostalih i svježih mina u svijetu. Procjenjuje se da ih je više od 30 milijuna, a do sada je u eksplozijama poginulo više od 15 tisuća ljudi, od kojih su više od polovine bila djeca.

Bila 22 djeteta

U organizaciji udruge “Hrvatska pomaže” 22 djece iz Iraka ljetovalo je u Novom Vinodolskom, a za njih su se brinuli volonteri Crvenog križa. Bilo im je, kažu, nezaboravno, ali i edukativno. Imali su priliku naučiti sve o opasnostima od mina koje vrebaju u njihovoj zemlju. Na povratku u Irak, u zračnoj luci dočekali su ih roditelji, gotovo svi irački mediji, ali i visoki dužnosnici iračke vlade. Djeca su imala samo riječi hvale za doživljaje i nezaboravne trenutke provedene u Hrvatskoj. I iračka TV u udarnim je terminima objavila reportažu o njihovu boravku. U Hrvatskoj su djeca prošla edukaciju s posebnim temama o minskoj opasnosti, s prikazom metoda razminiranja u Hrvatskoj, rada pirotehničara i pasa za detekciju mina u kojima su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje i Policijske uprave primorsko-goranske te Ministarstva unutarnjih poslova. Svakodnevno sada u svojim školama drže predavanja o ponašanju kod ulaska u minski prostor ili susreta s minsko-eksplozivnim sredstvima, što su naučili u Hrvatskoj.

1/6

Nakon povratka u Irak glavna zvijezda bio je 12-godišnji irački dječak, Jasem Mohamed, koji je imao samo četiri godine kada je, igrajući nogomet s prijateljima, naišao na minu. Radoznao, počeo se igrati njome, dok u jednom trenutku nije eksplodirala. Ostao je bez desne podlaktice i oka, a tijelo mu je puno ožiljaka od gelera.

– Zahvaljujemo Hrvatskoj koja nam je pomogla da na trenutak zaboravimo naše patnje. Ostvario se moj san. Kada smo sletjeli u Zagreb, vidio sam Luku Modrića s kojim sam se i slikao, ali je bilo premalo vremena da mi da autogram – kazao je Jasem iračkim medijima pokazujući sliku s Lukom Modrićem, svojim idolom.

Za dolazak iračke djece u Hrvatsku u velikoj mjeri zaslužni su Đurđu Adlešič i udruga “Hrvatska pomaže”, dok je velike napore za realizaciju tog projekta učinilo i hrvatsko veleposlanstvo u Bagdadu. Predsjednica udruge kaže da se i iduće godine očekuje dolazak velikog broja iračke djece. U nastavku projekta suradnje između dviju država dogovoren je i susret u glavnom iračkom gradu Bagdadu predstavnika Udruge Hrvatska pomaže, HCR-a i HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku.

– Hrvatski centar za razminiranje postao je respektabilan i stručan subjekt u sklopu međunarodnog sustava protuminskog djelovanja. Time se HCR-u pružila prilika za davanje aktivne pomoći ostalim nacionalnim centrima za protuminsko djelovanje u regiji i šire, iniciranje zajedničkih projekata kao i zajednički nastup prema donatorskoj zajednici – kazala je Đurđa Adlešič ističući kako su potpisani međunarodni sporazumi s Azerbajdžanom, Jemenom, Libijom, Ukrajinom, Egiptom, Kolumbijom, Srbijom, BiH, Iranom, Armenijom, Kosovom, Makedonijom i Albanijom.

Nove suradnje

– Značajna je suradnja organiziranja i provođenja raznih oblika edukacija stanovništva i ciljanih skupina o opasnostima od mina u pojedinim zemljama, kao u Libiji, Azerbajdžanu, BiH. Treba spomenuti i Tečaj za više menadžere u protuminskom djelovanju i uklanjanju ostataka rata u organizaciji Vlade SAD-a u Biogradu te prekograničnu suradnju s Mađarskom na zajedničkim projektima razminiranja. Jednako je važno spomenuti i zajedničke aktivnosti partnera u međunarodnoj suradnji i pružanju humanitarne pomoći HCR-a, tj. Centra za testiranje, razvoj i obuku d.o.o., pri čemu se izdvajaju projekti vezani uz protuminsko djelovanje nakon poplava, potpora uspostavi protuminskog sustava u Republici Kolumbiji te edukacija sirijskih izbjeglica u izbjegličkom kampu Mafraq u Jordanu, koje je financiralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, pri čemu je obuka realizirana u suradnji s jordanskim Nacionalnim centrom za razminiranje (NCDR) – kazala je Đ. Adlešič.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije