Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udomljavanje

Djeca bez skrbi mlađa od 7 godina više neće u dom

djeca
Davor Puklavec/Pixsell
19.01.2011.
u 11:38

Ministarstvo je socijalnim ustanovama poslalo “masterplan” kojem je cilj smanjiti broj djece u institucijama do 2016. godine

Djeca bez roditeljske skrbi stara do sedam godina od ove godine više neće ići u dječje domove! Jedna je to od niza odluka takozvanog masterplana deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi i drugih pravnih osoba koji je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi poslalo na adrese pojedinih ustanova.

Željeni omjer 20/80
Isti dokument govori i kako do kraja iduće godine iz institucija treba premjestiti mališane do tri godine života koji su trenutačno u domovima. Konkretno je riječ o njih 79, prema podacima “masterplana” za 2009. godinu, koji do kraja 2012. godine iz domova trebaju biti premješteni u “udomiteljske obitelji i gdje je to moguće posvojenje”.

Takva odluka, naime, bila je donesena i u prvotnoj verziji “masterplana” koju je Večernji list objavio u studenom, a za koju je spomenuto ministarstvo tada objasnilo da je riječ o radnoj verziji. No, nova verzija istog dokumenta poslana je institucijama uz napomenu da o njemu ne mogu davati informacije u javnosti. Slijedom toga, ne čudi silenzio na koji smo naišli na pojedinim adresama ustanova koje pak trebaju izraditi svoje individualne planove transformacije koji će Ministarstvu služiti kao podloga za izradu operativnog plana provedbe. I to je bio podatak iz navodno radne verzije plana, u kojemu je, doduše, promjena to što se sve navedeno ne provodi od prošle nego od ove godine. Rok je pak ostao jednak – 2016., odnosno 2018. godina za ustanove u kojima su smještene osobe sa psihičkim bolestima. Nadalje, i cilj “masterplana” ostao je jednak; u spomenutom roku promijeniti omjer smještanja u institucije i u izvaninstitucionalne oblike skrbi u omjeru 20 prema 80 posto.

Tako bi, primjerice, broj djece i mladeži bez roditeljske skrbi, kojih je u domovima te na stalnom i tjednom smještaju u institucijama lani bilo 990, u ovoj godini trebalo smanjiti na 940. U idućoj godini cilj je da ih se iz domova premjesti još 60, da bi ih do kraja provedbe plana, odnosno 2016., u institucijama bilo 518.

– Potrebno je odmah započeti s deinstitucionalizacijom djece i mladeži u postojeće stambene zajednice (organizirano stanovanje uz podršku), a treba ih popuniti najkasnije do kraja 2011. – stoji u dokumentu.

Pri tome se misli i na djecu i mladež s poremećajima u ponašanju, kojih prema “masterplanu” ove godine iz institucija treba premjestiti desetero.

No, pritom se moraju provesti i zakonske izmjene jer Obiteljski zakon kaže da ta skupina djece može biti smještena isključivo u domove ili pak u stambene zajednice ako djeluju u sklopu doma.

Neke treba i zatvoriti
“Masterplan” regulira i oblike smještaja za djecu s teškoćama u razvoju te odrasle osobe s invaliditetom, kojih već sada polovica koristi izvaninstitucionalnu skrb. U tom smjeru, kaže i “masterplan”, treba nastaviti te kao uzor navode Austriju i primjer zajedničkog stanovanja osam osoba. Uostalom, to je i cilj koji sam dokument definira ovako: smanjiti ulazak u institucije i povećati izlazak iz institucija.

No, u dokumentu se navodi i da bi domove koji imaju “iznimno loše infrastrukturne uvjete, izoliranu lokaciju, manjak stručnog kadra te za koje su potrebna znatna kapitalna ulaganja” – dugoročno trebalo zatvoriti.

Komentara 18

Avatar hoblic
hoblic
12:17 19.01.2011.

Ma dajte naši političari, samo pricate i pricate. Ista ploca vec dvije godine .... SUDOVI su usko grlo u ovoj državi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ne socijalna služba. Ja i supruga cekamo za udomiti dijete vec godinu i 2 mjeseca jer je slucajj zapeo na sudu..... kakav je to sudac koji dopusti da djete od 9 mjeseci odraste na preko 2 godine u domu zbog proceduralne birokracije, sram vas bilo. I mozda bi se ministarstvo trebalo pozabaviti onakom spisa koji idu na sud kada je u pitanju rjesavanje takvih slučajeva pa da ti \"rozi\" spisi koji nemaju oznaku hitnosti postanu \"crveni\" ili \"crni\" kako bi postali hitni jer je svako dijete svaki dan \"dan\" starije...

UK
Ugo Kajvez
12:36 19.01.2011.

\"Briga moja pređi na drugog\" .......... odnos je ove novokomponovane države prema djeci i starijim i bolesnim ............

BT
btw
15:20 19.01.2011.

Šiljka, citiraj mi odredbu zakona po kojoj neudate žene nemaju pravo posvojiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije