Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najpopularnije u 2017.

I Hrvati daju djeci imena iz filmova i serija – evo koja!

beba ilustracija
Foto: DPA/PIXSELL
1/7
04.01.2018.
u 08:54

Dio roditelja držao se tradicionalnih imena, dok su drugi inspiraciju pronašli u filmovima, serijama, videoigrama...

U 2017. godini u Matičnom uredu u Osijeku upisano je 2014 djece, deset manje nego prethodne godine. 

Među najpopularnijim imenima za dječake na prvom mjestu našao se Petar, zatim Luka, Ivan, Josip, David, Gabriel, Karlo, Borna i Fran. Najviše djevojčica dobilo je ime Lara, potom Hana, Mia, Nika, Lana, Iva, Ana i Rita.

Dio roditelja držao se tradicionalnih imena, neki su se odlučili za razna povijesna, dok je bilo i onih iz filmova i serija. 

Tako je Osijek dobio viteza Tristana, a tu je i lik iz Zvjezdanih ratova Anakin, jednog od glavnih antagonista u cijelom serijalu, potom Onura iz sapunice ''1001 noć'', piše Glas Slavonije. Odabrana su i imena Iven, Neo, Agwon, Anik Musa, pa i Denia.

Osijek je dobio i svoju Gilmoreicu – djevojčicu nazvanu Lorelai, ali i Elis, Maris te Lunu Freyu, vjerojatno nazvanu prema liku iz videoigrice Final Fantasy. Rodile su se također Iskra, Diva, Nola, Moi, Pia, Fiona Sophie...

Pogledajte i galeriju: Oni su na najgori mogući način doznali da ih voljena osoba vara

beba ilustracija
1/10
Ključne riječi

Komentara 6

Avatar maxist
maxist
10:04 04.01.2018.

Samoživi i nepromišljeni djeci daju "popularna imena" ne misleći ni do vrtića a pogotovo za cijeli i žvot........Lolita, Lusi, Eulalijai sl svakako nisu imena za poželjeti osim u slučaju većih defekta ....Osobno nikada to nebi napravio jer ime vuče i konotacije koje nisu baš za podičiti se njome bez obzira što osoba (osobito žene) radila ili školovala se u životu......

Avatar Hrvatska-Cuga
Hrvatska-Cuga
09:11 04.01.2018.

Treba prestati sa time. Jedina prikladna imena za naše prave hrvatincice su Hrvatin, Svetac, Vladimir, Thompson, Slobodan, Ante, Ivo i Branimir. Budimo prepoznatljivi po imenu. Imamo Hrvatsku i nedajmo ni milimetra imena.

DO
doktorica
13:22 04.01.2018.

kopiranje stranih imena koja nisu u duhu hrvatskog jezika je neprimjereno i precijenjeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije