Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
školski kalendar

Đaci s mora u školu tjedan dana kasnije

\'17.01.2009., Zlatar - Sanjkanje je malim Zlatarscanima ovog vokenda bila omiljena aktivnost. Photo: Zeljko Pusec/Vecernji list\'
Arhiva VL
31.12.2010.
u 10:00

Njihovi vršnjaci iz kontinentalnih dijelova zemlje zauzvrat će imati tjedan dana dulje zimske praznike

Po novom školskom kalendaru, koji će biti donesen najkasnije do kraja ožujka iduće godine, svi učenici osnovnih i srednjih škola neće školsku godinu početi istog dana niti će svi imati jednak broj dana zimskih praznika.

Zadovoljni i ravnatelji

Novim kalendarom Ministarstvo obrazovanja ponudit će školama, odnosno županijama, da same izaberu kada će na njihovu području početi školska godina i kako će biti organizirani zimski praznici. Fleksibilnim novim rješenjima nastoji se tzv. morskim županijama, čiji su turistički djelatnici posljednjih godina upozoravali da im preran početak škole u rujnu otežava posao, omogućiti, ako to žele, kasniji odlazak djece u školske klupe.

>>Prijedlog novog kalendara školskih praznika

Tako bi, primjerice, u sljedećoj školskoj godini, odnosno u rujnu 2011. godine, učenici s kontinentalnog područja u školu mogli krenuti u ponedjeljak 5., a njihovi vršnjaci iz primorskih područja tjedan dana kasnije – u ponedjeljak 12. rujna. Kontinentalcima bi zimski praznici počeli na Badnjak, kao i primorcima, ali bi im potrajali tri tjedna, dok bi se djeca iz primorskih županija odmarala samo dva tjedna. Najdrastičnija promjena sprema se za proljetne praznike, koji će se doslovce prepoloviti. Ministarstvo obrazovanja tako predlaže da oni traju od Velikog četvrtka do Uskrsnog ponedjeljka, odnosno pet dana.

Novim kalendarom, barem prema prvim reakcijama, osim turističkih djelatnika, zadovoljni su i ravnatelji.

Svi moraju imati 175 dana

– Dobro je što je ponuđena mogućnost da školsku godinu organiziramo kako nam odgovara. Primorske županije i turistički djelatnici proteklih su godina tražili da kod njih nastava u rujnu počne kasnije. Sada im se ta mogućnost pruža. Zna se da svaka škola mora odraditi 175 nastavnih dana i dobro je da i o kalendaru odlučuju županije, a ne svaka škola pojedinačno – komentirala je predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

Ona ističe da se županije za određeni model moraju odlučiti najkasnije do početka lipnja kako bi škole na vrijeme mogle donijeti i svoj plan rada. Mogućnost izbora hvali i Vlado Dragun, predsjednik Udruge ravnatelja Splitsko-dalmatinske županije.

Komentara 4

MO
mocira
14:13 31.12.2010.

Početak i završetak su najveći poslovi ministarstva prosvjete, a za ostalo ih boli k

DU
Deleted user
10:15 31.12.2010.

uopće mi nije jasno zašz ta naša djeca idu u školi kad je završe il će radit bez plaće il uopće neće radit zato treba dat novce zločinačkoj organizaciji da njihova djeca mogu vidjet svjetla holivuda ,a naša nek gladuju i koji će im k... obrazovanje kad su stoka sitnog zuba

SU
superman
08:27 01.01.2011.

zar ne bi tebalo biti obrnuto ,da djeca sa kopna idu tjedan dana kasnije u školu tako da u tih tjedan dana turizam može privući i kontinetalce iz Hrvatske po povoljnijim cijenama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije