Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanečki dizajneri

Dizajnom žele prenijeti poruke urbane kulture mladih Ivančana

'Var \\u0096 05. 03. 2010., Ivanec \\u0096 Mlade dizajnerice osnovale su Udrugu R.E.D. i na suradnju pozvale sve zainteresirane  PHOTO:  Ljiljana Risek '
'Tezak *10'
08.03.2010.
u 18:00

Članarine nema, a dizajnerice pozivaju na radionice srednjoškolce i odrasle građane, a izrađivat će se predmeti od drva, plastike, PUR pjene, voska...

 

Dvije mlade ivanečke dizajnerice specijalizirane za interijer, Ivana Aurelija Križek i Andreja Šimek, 22-godišnjakinje, osnovale su udrugu i nazvale je RED. Kratica RED znači Različiti ekspresivni dizajneri. Nova udruga odmah je, i to ne samo među mladima, prepoznata kao oblik izražavanja suvremene urbane kulture u scenografiji i aranžiranju, ali i modi te likovnoj i primijenjenoj umjetnosti.

– Udrugu smo osnovale radi predstavljanja i promidžbe mladih dizajnera, a velika nam je želja početi što prije sa svima zainteresiranima raditi u radionicama. Želimo im pokazati vrijednost dizajna te ih predavanjima i prikazom tehnika i načina crtanja i projektiranja slike uvesti u dizajn. Iako smo obje aranžersko-scenografske dizajnerice, a to znači da nam je specijalnost dizajn interijera, voljele bismo svima prenijeti svoja stručna znanja i iskustva vezana i uz neka druga područja, kao što su nakit i odjeća, što ljudi često kupuju bez osnovnog kritičkog odmaka – objašnjavaju Ivana Aurelija i Andreja.

Pokazuju nam samo neke od svojih dizajnerskih i likovnih radova. Uz skice, crteže olovkom i slike na raznim materijalima, tu su i razne dizajnerske instalacije od najrazličitijih materijala: stalak za nakit od aluminijske žice, ogrlice od kamenčića, gipsa i voska, prstenje, narukvice.

– To je samo dio priče jer, s obzirom na našu struku, mi ipak najviše poštujemo klasične tehnike, a od materijala najdraži su nam drvo, plastika, PUR pjena, papir, žica i, posebno, gipsane ploče, koje služe kao izvrsna slikarska podloga – otkrivaju dizajnerice.

Budući da za svoj rad trebaju dosta prostora, u pomoć im je odmah priskočio Kulturno-umjetničko društvo Rudolf Rajter. Jasenka Friščić kaže da će s njima rado podijeliti društvene prostore u podrumu županijske zgrade, u Arnoldovoj ulici.

Budući da je prostor riješen, djevojke su sve zainteresirane srednjoškolce, studente i druge osobe koje se žele okušati u dizajnu, pozvale da im se pridruže. Dobrodošli su i modni i grafički dizajneri i fotografi te svi ostali s kojima udruga može multidisciplinarno surađivati.

Ivančani će radove članova nove udruge moći vidjeti na izložbi potkraj ožujka, a različiti ekspresivni dizajneri predstavit će se i nizom instalacija u ugostiteljskim objektima u gradskom centru.

a Oni koji se zanimaju za dizajn, sve o RED-u i njegovim ciljevima mogu pročitati na Facebooku i ondje ispuniti prijavnicu za radionice. Budući da djevojke na Faceu već imaju više od 150 prijatelja, i među njima će se nedvojbeno naći zainteresiranih za radionice. Prijaviti se možete i mailom na adresu: udruga.redŽgmail.com . Na okupljanje su pozvale i druge dizajnere svih profila, sa željom da zajedno realiziraju neki veći projekt.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije