Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAŽNE DIPLOME

Divjak: Sveučilište u Banja Luci nije odgovaralo na naše upite, to je samo po sebi sumnjivo

Zagreb: U NSK održana posljednja sjednica Vlade RH prije parlamentarnih izbora
Goran Stanzl/PIXSELL
23.02.2021.
u 21:24

Bivša ministrica obrazovanja smatra da bi se trebale provjeriti sve diplome da bi sustav očistili varalica

Lažne diplome postale su ponovno aktualna tema nakon što se doznalo da Ministarstvo obrazovanja priprema pravilnik prema kojem će Agencija za znanost i visoko obrazovanje dobiti sve ovlasti provjere vrijednosti diploma stečenih u zemljama izvan Europske unije. Pravilnik je komentirala i bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, koja je prije dvije godine pokrenula provjeru svih diploma u školstvu, te je tada otkriveno oko 70 lažnjaka.

- Prije dvije godine pokrenuli smo provjeru diploma u sustavu obrazovanja, drugi sustavi se nisu nažalost pokrenuli. Međutim, ti lažnjaci su dolazili iz različitih sveučilišta u Hrvatskoj i u inozemstvu. Najveći dio tih lažnih diploma bilo je karaktera da su pojedinci falsificirali dokumente i onda smo mi provjerom u komunikaciji sa sveučilištima utvrdili da su to lažnjaci - kazala je Divjak u razgovoru za RTL Danas.

Osvrnula se i na sporno sveučilište u Banjoj Luci.

- Nažalost oni nisu niti odgovarali na naše upite za provjerom što je samo po sebi sumnjivo jer bi svakom sveučilištu trebalo biti u interesu da se oni koji se krivo predstavljaju kao završeni studenti razotkriju. Oni nisu niti odgovarali tako da sam ja dala naputak školama da se ne zapošljavaju oni čije se diplome ne mogu provjeriti, konkretno i iz ovih sveučilišta u BiH - objasnila je Divjak.

Oni koji su uhvaćeni s lažnim diplomama, dobivali su izvanredni otkaz ugovora o radu. 

- I prijavu policiji i DORH-u, a onda je u nadležnosti policije bila provedba postupaka. Koliko se ja sjećam, neki od tih sudskih postupaka su imali završetak u smislu prvostupanjskih presuda koje su bile uvjetne zatvorske kazne. Međutim, veliki problem je nastao i zbog toga jer je nešto od toga ušlo u zastaru. Zato sam i predlagala da se donese posebni zakon koji bi na razini države regulirao da nema zastare za varalice - rekla je Divjak, dodavši da u politici i nije bilo nekog sluha za to.

Na upit zašto ne postoji neka digitalna baza diploma gdje bi poslodavac mogao provjeriti jesu li one legitimne, Divjak odgovara: ''Isto smo prije malo više od dvije godine počeli projekt Ministarstva znanosti, uprave i CARNET-a. To je pokrenuto i mislim da bi to ove ili sljedeće godine trebalo zaživjeti. Naravno, on će samo vrijediti za diplomante iz Hrvatske, nećemo u njega moći stavljati diplome koje su iz inozemstva, zato i tu treba mehanizam da Agencija za znanost i visoko obrazovanje provjerava takve institucije - kaže Divjak.

Kritizira što novi pravilnik ne propisuje retrogradne provjere diploma.

- Ja mislim da bi ih trebali provjeravati onako kako smo u sustavu obrazovanja i napravili. Dakle, sve diplome, mi smo provjerili gotovo 70 tisuća diploma i svjedodžbi da bi sustav očistili varalica. Tako se može napraviti i za sve institucije, a to županija, država i grad mogu napraviti, i retrogradno - smatra Divjak.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Filip Zavadlav proglašen krivim, osuđen na 40 godina!

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
21:38 23.02.2021.

zasto ste uopce priznavali te diplome ..koje su zvali snađi se druze..zasto ste zaposljavali osobe s tim diplomama...itd ...a to je ono kad ne mozete bez titoisticke ideologije ...

Avatar prahrvat
prahrvat
23:07 23.02.2021.

moja najbolja ministrica. pozdrav od jednog učitelja i sretno u životu

TO
Tommy123
22:30 23.02.2021.

Najbolja ministrica ikada. Hvala na svim pozitivnim procesima koje je pokrenula.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije