Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠILI PREGOVORI

Plenković: Plaće učiteljima rastu 10,4%; Mihalinec: Nije ono što smo očekivali

Andrej Plenković
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/13
27.11.2019.
u 01:01

Pregovore u Banskim dvorima od oko 19 sati vodi premijer Andrej Plenković, a na sastanku, uz predsjednike sindikata u štrajku, sudjeluju i ministri Aladrović i Marić, posebni premijerov savjetnik za društvena pitanja akademik Zvonko Kusić te predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić.

Nakon više od sedam sati razgovora, točno u ponoć, predstavnici sindikata i Vlade završili su razgovore. Vlada je na čelu s premijerom Plenkovićem izašla s novom ponudim za učitelje, profesore, nastavnike, ali i za sve ostale sudionike školskih ustanova uključujući i čistačice, stručne suradnike i kuhare.  

Ponudili su paket od 10,40 posto povećanja plaće do kraja iduće godine. Prvo povećanje po novoj ponudi počelo bi s 1. prosincem ove godine u iznosu od tri posto kroz dodatak na granski ugovor, drugo povećanje uslijedilo bi 1. siječnja kada bi profesorima, učiteljima i nastavnicima bilo isplaćeno dva posto po temeljnom kolektivnom ugovoru, dok bi u veljači, kazao je tako premijer Plenković, učitelji imali pet posto veću plaću. Treće povećanje učitelji bi osjetili od 1. lipnja iduće godine kada bi dobili dodatnih dva posto kroz temeljni kolektivni ugovor i jedan posto dodatka kroz granski kolektivni ugovor. 

- Od 1. listopada plaća bi se povećala još 2% i ukupno bi plaće bile povećane za 10,40 posto. Želimo dostojanstvo naših profesora i učitelja, želimo kontinuirano povećavati plaće koje omogućuje prihodovna strana proračuna. Želimo da se stvore pretpostavke za okončanje štrajka u školama. Koeficijenti će se rješavati kroz zajednički rad na novoj uredbi. To je zajedničko postignuće, tijekom iduće godine ukupno će povećanje plaće biti 10,4 posto - kazao je premijer Plenković. Uredba o koeficijentima poručio je nastavnicima i učiteljima premijer bit će riješena do kraja iduće godine.  

Ponudu koju je Vlada stavila na stol moraju prihvatiti svi nastavnici, a njihovo izjašnjavanje bit će organizirano kroz slijedeća dva dana. Kako je kazao Plenković, ako ju nastavnici i učitelji prihvate, očekuje da će nastava za sve učenike biti organizirana već u petak. Prihvate li ponuđeno nastavnici mogu računati i na činjenicu da će im dani provedbi u štrajku biti plaćeni. Naime od 15. studenog Vlada je poručila da neće plaćati dane u štrajku no večeras su sindikatima obećali i to. S druge strane  Branimir Mihalinec kazao je na inzistiranje novinara da je on osobno tek djelomično zadovoljan ponudim ali da neće sugerirati ljudima sto da rade.  

"To nije ono što smo mi tražili. Stavit ćemo prijedlog na referendum i ovaj put nećemo sugerirati članstvu što da odluče budući da se radi o njihovim plaćama", rekao je Mihalinec. 

- Mi smo tražili koeficijente, vlada je prihvatila da o koeficijentima razgovaramo sljedeće godine. Ljudi moraju odlučiti je li ovo dovoljan motiv da nastave sa štrajkom ili ne - rekao je Mihalinec. 

Divjak: izgledno je da će se školska godina produži

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u utorak da je zbog štrajka obrazovnih sindikata, koji već traje 32 dana, izgledan produžetak školske godine.

"Sigurno je, sada smo u crvenom i izgledno je da će se školska godina produžiti. Skraćivanje praznika i produžetak nastavne godine sada su izgledni", rekla je Divjak novinarima nakon sjednice Vlade.

Ustvrdila je da su razgovori između čelnika sindikata i predstavnika Vlade teški, ali da s druge strane "nitko valjda ne očekuje da se u dvije godine mandata isprave nepravde, sve ono sa čime su se profesori i nastavnici susretali u posljednjih 30 godina". "Nitko taj čarobni štapić nema", kazala je Divjak.

Andrej Plenković
1/38

Uvjerena je da će pregovori završiti ponudom "iza koje možemo stajati".

Na upit treba li i premijer Andrej Plenković biti prisutan na pregovorima, što je tražio Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, odgovorila je kako to ovisi isključivo o premijeru. "To ovisi isključivo o njegovoj odluci, kako to vidi i hoće li to nešto promijeniti", komentirala je ministrica.

Čelnici sindikata od 16,30 sati pregovaraju s predstavnicima Vlade u Banskim dvorima, a Vladine pregovarače vodi predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić.

 

Komentara 298

DU
Deleted user
18:29 26.11.2019.

gđa divjak djeluje kao da je zalutala na ministarsko mjesto..... bit ce zapamcena po tome sto je uvela kineske tablete u skole...reformirati skolstvo bez ucitelja i nastavnika je najobicniji racun bez krcmara...skola za zivot odnosno skola za strajk je potpuni promasaj...itd

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
18:33 26.11.2019.

Ova još nije dala ostavku?

DU
Deleted user
18:37 26.11.2019.

Trebao te je Plenković smjeniti prije godinu dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije