Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predlaže obveznu provjeru

Divjak pozvala stranke da donesu zakon 'Lex lažne diplome', želi sustav bez varalica i korupcije

Zagreb: Blaženka Divjak predstavila strateški okvir za izvođenje cjelodnevne nastave
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
21.06.2020.
u 12:08

Podsjetila je kako je u sustavu obrazovanja u godinu dana pronađeno čak 60 nevjerodostojnih isprava

Nezavisna kandidatkinja na listi HNS-a u III. izbornoj jedinici i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala u nedjelju sve političke stranke da donesu zakon koji naziva "Lex lažne diplome“, koji bi očistio sustav od "varalica i korupcije".

Divjak je u priopćenju istaknula da su sustav odgoja i obrazovanja iz Ministarstva očistili od varalica s lažnim diplomama i tako zaštitili učenike, roditelje i učitelje.

"Usprkos brojnim apelima koje sam poslala u javnost, nažalost ostali politički akteri i državna tijela nisu se odlučili snažnije uključiti u proces provjere diploma. Zato danas pozivam sve političke stranke, da se javno obvežu, da će donijeti „Lex lažne diplome“, poručila je.

Podsjetila je kako je u sustavu obrazovanja u godinu dana pronađeno čak 60 nevjerodostojnih isprava, a osobe koje su krivotvorile isprave odmah su dobile otkaze i prijavljene su policiji.

Dosta deklarativne borbe protiv korupcije

Divjak je naglasila kako joj je dosta deklarativne borbe protiv korupcije, koju ne prate snažne akcije. Istaknuvši kako se njezin tim  usudio provesti sustavu provjeru diploma, pozvala je sve ostale političke opcije da pređu s riječi na djela i obvežu se donijeti zakon koji će RH  "provjetriti od varalica na svim razinama".

U dokumentu "Lex lažne diplome“, odnosno prijedlogu zakona o provjeri vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja predlaže se obvezna provjera isprava u ustanovama kojima je država ili lokalna samouprava osnivač.

To uključuje i trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu ili vlasništvu lokalne/regionalne samouprave, osnivanje registra provjerenih obrazovnih kvalifikacija te nenaplaćivanje provjere od strane obrazovnih ustanova.

Komentara 2

NE
Neo001
13:49 21.06.2020.

Pitanje je što su lažne diplome, koliko diploma, titula je podijeljeno u vrijeme komunizma. Tko je smio dati lošu ocjenu ili uskratiti doktorsu i inu titulu jednom josipoviću, milanovići i brojnim drugim, za koje se zna što su im bili očevi.

Avatar Uhljeb25
Uhljeb25
15:04 21.06.2020.

Bilo bi fora da baš njoj nađu da ima lažnu diplomu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije