Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURNEJA O PROMJENAMA

Divjak odgovorila Bernardiću: 'Bilo bi svima lakše da se bolje informira'

Blaženka Divjak predstavila rezultate procesa provjere vjerodostojnosti diploma
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
1/3
14.01.2020.
u 12:54

- Lako bi bilo uvesti reforme u Finsku, u Hrvatskoj je to teško. Da je lako, netko bi to već učinio.

U sklopu turneje „Razgovori o promjenama“ ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sa suradnicima obišla je i Bjelovar gdje je posjetila Srednjoškolski centar. Ministrica je održala sastanak s osnivačem srednjih županijskih škola, županom Damirom Bajsom te s profesorima i ravnateljima škole iz srednjoškolskog centra. Divjak je izrazila zadovoljstvo s održanim sastankom jer je bila to prilika da joj oni na koje se reforma najviše odnosi iz svog iskustva kažu kako osjećaju reformu te da upitaju sva pitanja koja imaju. 

- Moj je dojam da su zaista motivirani, da rade jako dobar posao i da se zalažu. Naravno da to nije jednostavno i lagano niti za profesore niti učenike. Puno se više rješavaju problemi, a manji se naglasak stavlja na činjenice. Učenici to, sudeći po onom što sam čula na sastanku, dobro prihvaćaju - izjavila je Divjak. 

Najavila je djelomičnu novu državnu maturu 2022. godine, a već iduće godine treći će razredi imati probnu državnu maturu. Pohvalila je i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, očigledno je, tvrdi, da se vodi briga o školama, a sama činjenica da je županija u samom državnom vrhu po ulaganju u škole dovoljno govori o tome. To, kaže, uvelike olakšava posao njenog ministarstva koje je prošle godine kupilo 26 tisuća računala za nastavnike, preko 90 tisuća računala za učenike te su dali 100 milijuna kuna za opremanje kabineta. 

Osvrnula se ministrica i na izjavu Davora Bernardića koji tvrdi kako vukovarska osnovna škola Nikole Andrića još uvijek nije dobila udžbenika.

 - Svi udžbenici su stigli odmah na početku ove školske godine za sve škole, pa tako i za tu. Ono što radimo tijekom ove godine su udžbenici za nacionalne manjine, jer su ti udžbenici stigli u listopadu prošle godine, ali i oni će biti isporučeni u zadanim rokovima. Svi ostali udžbenici stigli su na vrijeme te smatram da bi nam svima bilo lakše da se gospodin Bernardić bolje informira - kazala je ministrica Divjak.

Nije ju zaobišlo niti pitanje o ravnateljici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), kojoj je tijekom prošle godine na temelju lažiranih putnih naloga za privatni odlazak u Split i povratak u Zagreb, centar koji je nadležan za provedbu državne mature isplatio je iznos od gotovo 23 tisuće kuna.

-To je jedna osjetljiva situacija je ravnateljica mora biti nekompromitirana osoba vezano uz ovakva pitanja. Naročito je ovaj centar brine o maturi za koju smo jasno rekli pravilo o nultoj toleranciji za školu i maturu, onda to isto vrijedi i za ravnatelja centra. Koliko sam upoznata danas je sastanak upravnog vijeća koje će na temelju proračunskog nadzora koje je pokazalo probleme s obzirom na to da si je ravnateljica isplatila određeni iznos preko putnih naloga- komentirala je situaciju Divjak.

 Za svoju se poziciju ne boji, smatra kako je došla na svoje mjesto provesti reforme koje su neophodne i da taj posao uspješno obavlja što pokazuju nalazi europske komisije i vanjskih stručnjaka, a sitnim politikantstvom se, kaže, ne bavi.

 - Lako bi bilo uvesti reforme u Finsku, u Hrvatskoj je to teško. Da je lako, netko bi to već učinio. Smatram da smo na dobrom putu, da radimo dobar posao te me posjete škola osnažuju u smislu vjerovanja da odrađujemo dobar posao. Ovo nije utrka na sto metara, nego maraton- zaključila je ministrica Divjak.

Komentara 3

DU
Deleted user
13:26 14.01.2020.

reforma skolstva je kao i sam naziv reforme...besmislena...skolska godina 2019/20 je opci kolaps .rezultati mature ce biti cista nula. ..

BB
Bruno_Bear1
15:44 14.01.2020.

Drugarici Divjak i drugu Vrdoljaku je čudno što će upravo njihovi drugovi rušiti drugaricu.

BA
Barbasmora
13:42 14.01.2020.

Jos bi bilo bolje da i obavjestajne sluzbe o svemu i odma informiraju balkanski zivalj u Domovini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije