Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPET NA METI

Divjak odbacila kritike sindikata da štiti loše učenike: 'To je pomoć, davanje dodatne prilike'

Zagreb: Ministrica Divjak o povratku učenika razredne nastave u škole
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
29.05.2020.
u 12:03

Sindikalci smatraju da se "ministrica sada postavlja kao zaštitnik loših učenika od 'zlih' učitelja i nastavnika, a zapravo šalje poruku kako se i bez učenja može uspješno završiti razred".

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odbacila je u petak kritike sindikalaca da štiti loše učenike i istaknula da nitko u višim razredima osnovne i srednje neće moći proći razred s negativnom ocjenom. 

Vlada je u četvrtak donijela uredbu kojom se učenicima razredne nastave omogućuje prijelaz u viši razred bez obzira na ocjene, dok će učenici viših razreda osnovne i srednje škole imati pravo na popravak uz četiri negativne ocjene. U školama će se moći organizirati dopunska nastava, a za ispravak negativne ocjene učenik će imati tri umjesto dva roka. 

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske kritizirao je taj potez kao uplitanje u autoritet učitelja i nastavnika. 

Sindikalci smatraju da se "ministrica sada postavlja kao zaštitnik loših učenika od 'zlih' učitelja i nastavnika, a zapravo šalje poruku kako se i bez učenja može uspješno završiti razred".

Divjak odgovara da je to "pomoć, davanje dodatne prilike" jer je ova školska godina bila "teška za učenike". Obilježio ju je štrajk, zdravstvena kriza te potres u Zagrebu i okolici. 

"Nitko s negativnom ocjenom od petog do osmog razreda i u srednjoj školi ne može prijeći u sljedeći razred", istaknula je Divjak i dodala da treba "voditi računa zašto smo ovdje i o tome kome treba pomoći".

"Bez ulaganja u inovacije ostajemo s pogrešne strane Željezne zavjese"

Ministrica Divjak u petak predsjeda dvjema videokonferencijama ministara znanosti i obrazovanja EU-a. Prva je o istraživanju i inovacijama u okolnostima pandemije, a na drugoj će ministri raspravljati o svemirskim tehnologijama. 

Divjak kaže da je EU upravo na temama istraživanja i inovacije "najviše surađivala dosad". Program Obzor 2020. i njegov nastavak oblici su te suradnje, a u krizi su uspostavljene kolaboracije na medicinskom planu, rekla je. 

Hrvatska bi prema planu za gospodarski oporavak EU-a mogla dobiti oko deset milijardi eura, a dio će se usmjeriti i na znanost i obrazovanje. 

"Ako se želi oporaviti ne samo Hrvatska, već i EU, to je nemoguće bez ulaganja u obrazovanje i bez velikog ulaganja u znanost i inovacije", istaknula je Divjak i dodala da bez ulaganja ostajemo "s pogrešne strane Željezne zavjese". 

Ključne riječi

Komentara 3

DH
Dinko Horvat
17:21 29.05.2020.

Mislim da su sindikati pokazali što su i do čega im je stalo. Ova školska godina je uništena sa njihove strane i sa strane covida. Ministarstvo je pogriješilo što im je dozvolilo rad od kuće za vrijeme korone mogli su u škole a djeca od kuće. Ovakav naćin kad se kuha rućak gleda serija i tobož neradi internet i onda se zada vrpa zadaće koja djeca koja su sama kod kuće nema šanse da riješe. Sramota od učitelja i od sindikata obićni egoisti. Svaka iduća vlada morat će se dobro pozabaviti sa tom vrpom čega god. Jadno. Politićari najgoreg kova.

Avatar KimberlyQW82
KimberlyQW82
23:26 29.05.2020.

w​​w​​w​​.​​l​​o​v​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b

DU
Deleted user
12:37 29.05.2020.

Ministrice, sjedni 1, zajedno sa Plenkovićem koji je vama i HNS uopće dozvolio dati bilo koje ministarstvo a kamoli obrazovanje. Draga ministrice vi ste već odavno pokazali da nemate 3 čiste sa obrazovanjem a okružili ste se i nesposobnim savjetnicima i pomoćnicima. Ne želite slušati ljude sa terena, važnije vam je zabraniti dolazak župnika na blagoslov dana kruha nego osigurati čistačice i domare u školi. Petljanje sa dolaskom djece tipa...mogli bi...trebali bi i sl. a sada i ovo da poklanjate ljenčinama i lošim učenicima da sa 4 negativne ocijene mogu još i proći razred, e draga moja zbog toga ćete doći na stup srama kao najgora ministrica od kada je hrvatske države a Europa će nam se smijati i sprdati sa obrazovanjem. Ne trebamo se čuditi što smo po obrazovanju rangirani pri samom dnu u Europi i svijetu a vi ste učestvovali u svemu tome. Ne ponovilo se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije