Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽESTOKO O NASLJEDNIKU

Divjak o početku školske godine: Nisu pročitali Akcijski plan nastave na daljinu i otkrivaju toplu vodu

Zagreb: Ministrica Divjak uručila posljednji dio ugovora za regionalne centre kompetentnosti
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
19.08.2020.
u 16:48

Stoga je razborito planirati da se iduće školske/akademske godine jedan dio nastave izvodi na daljinu i za to se treba pripremiti. Scenariji koji su razrađeni su sljedeći: nastava većim dijelom uživo, mješoviti oblik nastave (nekoliko modela), nastava pretežito na daljinu, smatra bivša ministrica

Ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs objavio je u ponedjeljak da je sigurno da nastava počinje 7.rujna, međutim nije naveo kako će izgledati nastava u uvjetima epidemije koronavirusa. Što o tome misli sad već bivša ministrica Blaženka Divjak, otkrila je u komentaru kojeg je objavila na društvenim mrežama. 

Komentar bivše ministrice naslovljen 'Velika pitanja za početak školske i akademske godine (jer željeti ne znači planirati)' objavljujemo u cijelosti. 

"Puno je nestrukturirane rasprave, slabo prikrivenih interesa i nedostatka vizije u javnim raspravama oko načina izvođenja nastave u sljedećoj akademskoj i školskoj godini. Nažalost, iz rasprava se jasno vidi da se Akcijski plan za provođenje nastave na daljinu nije pročitao, jer da je, ne bi se otkrivala „topla voda“.

U sljedećoj tablici u lijevom stupcu su često postavljana pitanja koja mnogi stručnjaci i „stručnjaci“ postavljaju u javnosti, a u desnom su pitanja koja su temeljna i na koja, prema mojem sudu, treba prvo odgovoriti.

Naravno svi želimo učenike u školama, ali želje nisu plan.

Foto: Daniel Pavlić

Kao podsjetnik prenosim dio Zaključka iz Akcijskog plana (Akcijski plan ima 40-tak stranica) koji je donesen početkom srpnja  i itekako je relevantan, jer daje podlogu za odgovore ili odgovore na pitanja iz desnog stupca.

Sudeći po najavama stručnjaka vezano uz „drugi val“ pandemije i dalje je izgledno da neće cijelo vrijeme biti moguće da škole i visoka učilišta rade u punom kapacitetu. Stoga je razborito planirati da se iduće školske/akademske godine jedan dio nastave izvodi na daljinu i za to se treba pripremiti. Scenariji koji su razrađeni su sljedeći: nastava većim dijelom uživo, mješoviti oblik nastave (nekoliko modela), nastava pretežito na daljinu. 

Za svaki od njih treba prilagoditi tri glavna područja djelovanja: strateški pristup, opremanje i digitalizaciju i edukaciju za razne dionike. Namjenska sredstva osiguravaju se u manjem dijelu u državnom proračunu, a većim dijelom u Europskim fondovima za nabavu dodatne opreme i sustava, edukaciju, komunikaciju i podršku. Ulaganje u opremu i pristup internetu je nužno, ali potrebno je uočiti i najvažnije lekcije koje smo naučili tijekom ove školske godine vezane uz sam pristup učenju i poučavanju na daljinu te uloge i potrebe pojedinih dionika u tom sustavu. Ovdje ističemo potrebu za strukturiranjem nastave na daljinu te radnoga vremena učenika/studenata i nastavnika, izazove praćenja učenja i vrednovanja naučenog, podršku radu na daljinu u tehničkom, pedagoško-metodičkom i psihološkom smislu, kao i potporu ranjivim skupinama učenika i nastavnika. 

Nadalje, treba iskoristiti velike mogućnosti upotrebe nastave na daljinu bez obzira na to hoće li se ona široko primjenjivati kao u vrijeme pandemije. Naime, digitalna transformacija obrazovanja je nužnost i zbog potreba tržišta rada i pozitivno utječe na izjednačavanje prilika za sve u obrazovanju, a sada imamo vrijedna iskustva i alate te priliku za unapređenje kvalitete obrazovanja. Na kraju, ostavlja se i pitanje koji scenarij odabrati u određenom trenutku za provedbu u školama i visokim učilištima. Postoje dva osnovna skupa kriterija temeljem kojih se donosi odluka: dana epidemiološka situacija i uvjeti za izvođenje određenog scenarija u obrazovnom sustavu. Do sada su odluke ovakve vrste donosile primarno na temelju epidemiološke situacije, a uvjeti za izvođenje određenog scenarija utvrđivali su se i osiguravali „u hodu“.

U potencijalnom drugom valu pandemije, potrebno je uzeti u obzir oba skupa kriterija. S obzirom na to da će se konačna odluka donositi tek početkom rujna, sada iz toga proizlazi da se uvjeti u obrazovnom sustavu trebaju pripremati za sva tri scenarija. To u praksi znači da se treba pripremiti za scenarij povezan uz najtežu situaciju, odnosno za izvođenje nastave pretežno na daljinu. Ta priprema uključuje organizacijske pretpostavke na nacionalnoj razini kao i detaljne planove u svakoj školi i visokom učilištu", stoji u objavi koju je objavila Blaženka Divjak

Komentara 2

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
20:30 19.08.2020.

Što se javljaš, nebitna si. Nikad nisi ni bila ništa drugo.

ZV
zvezdomor
21:44 19.08.2020.

nisu pročitali odluke centralnog komiteta ne ponašaju se drugarski i ne doživljavaju te pa ćeš ih lepo na partijskom sastanku na tapetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije