Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ POSLJEDICA ZA UPISE

Neke škole trebaju nadoknaditi 15 dana nastave, a neke ni jedan

Ministrica Blaženka Divjak
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
06.12.2019.
u 14:16

Prikupili smo podatke od više od 90 posto škola koje su odgovorile na pitanje koliko dana nadoknade trebaju odraditi, kazala je Divjak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak da će neke škole nadoknaditi 16 dana nastave, neke više ne trebaju nadoknaditi ni jedan dan, no neće biti posljedice za planove učenika kod upisa u srednje škole ili na fakultete.

"Prikupili smo podatke od više od 90 posto škola koje su odgovorile koliko dana nadoknade trebaju odraditi. Otprilike trećina škola treba 16 dana nadoknaditi, sljedeća trećina između 11 i 15 dana, a ostale imaju bitno manje, što znači da se već krenulo s nadoknadama", rekla je Divjak uoči sjednice Vlade koja se održava u Krapini.

Najavila je da će u ponedjeljak dopuniti uputu i dati jasne pozicije o tome kako škole trebaju planirati nadoknade, no kaže da su razlike među školama goleme – oko 10 posto (120 ili 130) više nemaju nijedan dan za nadoknaditi, dok 300 ili 400 treba nadoknaditi 16 dana.

Divjak smatra da je najvažnije što "nikakvih posljedica za učenike u smislu produženja koje bi utjecalo na njihove daljnje planove neće biti" jer će biti regulirani upisi u srednje škole tako da se tih tjedan dana produženja može apsorbirati, a isto je i s upisima na fakultete. Neće se pomicati krajnji rok do kada će biti objavljeni rezultati mature.

"Kao što vidite, radimo sve da s jedne strane ispoštujemo ustavno pravo učitelja na štrajk, a s druge da osiguramo učenicima kvalitetno obrazovanje, pogotovo u ovoj reformskoj godini", istaknula je.

SDP je dosljedan – smanjio plaće učiteljima, pa traži opoziv zbog povećanja

Upitana za komentar na SDP-ovo pokretanje postupka njezina opoziva, Divjak je rekla da vidi svoju odgovornost "jer su uveli kurikularnu reformu, obaveznu informatiku, opremaju škole, uveli su status službene osobe za učitelje, izbacili iz sustava lažne diplome".

Osjeća se suodgovorno i za "ovaj dobar dogovor vezan uz povećanje plaća u prosvjeti", te ističe da SDP iskazuje dosljednost – s jedne strane smanjili su plaće učiteljima, a sada traže opoziv ministrice jer se povećavaju plaće.

Na pitanje očekuje li potporu premijera, rekla je kako ona prije svega radi svoj posao i to će nastaviti, a očekuje da će Vlada koja je povećala plaće učiteljima u tom smislu nastaviti dalje raditi i prepoznati da je ovo pozitivan korak.

"Važno je da sam ja ovdje ministrica i da je ova koalicijska Vlada sastavljena zbog reforme u području obrazovanja i znanosti. Ako toga nema, onda sve što smo dosad govorili ne stoji, ali situacija je takva da smo na dobrom putu da ostvarimo sve ono što smo obećali gotovo maksimalno, pa ne vidim razloga za zabrinutost", rekla je.

Za izjavu predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka o tome da predsjednica Grabar-Kitarović ne zna (u vezi s izjavom o rezultatima PISA 2018.) rekla je kako je način na koji netko komunicira njegova osobna stvar, a to je bilo demantiranje netočne informacije i iskaza.

"Ponudila sam predsjednici da o tome razgovaramo, istraživanje PISA bilo je daleko prije nego što je reforma uvedena. Moj način komunikacije je takav da iznosim činjenice i gdje god je moguće pokušavam odgovoriti na sve nedoumice. Dobro došao je svatko tko govori s pozicije nastojanja da se unaprijedi sustav", dodala je.

Video: Ministrica Divjak predstavila rezultate PISA testova – Hrvatski đaci ispod prosjeka

Komentara 3

JU
Jugonostalgičar
02:53 07.12.2019.

Hoće li ove koje nisu štrajkale odbiti povećanje plaće?

Avatar bobdog
bobdog
18:06 06.12.2019.

Ma kradeze nije za ništa kriv

DH
dalibor.hren
14:57 09.12.2019.

Znači da će oni "munjeni", koji su se borili za svoja prava, dostojanstvo, tj koeficijente odrađivati do 26.6., a pametni, koji su koeficijente dobili na račun ovih prvih, nastavnu godinu završiti po starom kalendaru!? 17. 6.?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije