Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠA MINISTRICA OBRAZOVANJA

Divjak: Moram reagirati, Fuchs govori neistine

Zagreb: Radovan Fuchs od Blaženke Divjak preuzeo Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
26.08.2020.
u 10:47

- Ovo pišem zato da neke poluistine ili neistine ne postanu „istine“, a i da obranim ljude koji su radili u mojem timu i pokrenuli vrlo zahtjevan projekt nastave na daljinu i Škole za život - poručila je bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak reagirala je na izjave aktualnog ministra Radovana Fuchsa poručivši da su te izjave neistinite. 

- Nije istina kako ništa nije pripremljeno za novu školsku godinu, jer je sve opisano u Akcijskome planu za provedbu nastave na daljinu koji je bio u javnom savjetovanju u lipnju i još sada stoji na mrežnim stranicama MZO-a. U njemu piše odakle može uzeti sredstva, iz kojih smo projekta iz ESF-a prenamijenili sredstva i koje smo nove projekte osmislili – ukupno preko 400 milijuna kn. Naručena je nova oprema sredstvima EU fondova koja stiže u rujnu – preko 100.000 tableta za učenike i preko 27.000 prijenosnih računala za nastavnike - poručila je bivša ministrica putem Facebooka.

Nadalje, navodi kako je ministar Fuchs prvo odbacio opciju "Škola na Trećem" i govorio kako će svi učenici učiti u školi, a onda se predomislio.

- Novi ministar je prvo javno obznanio da neće raditi Škola na Trećem niti će se pripremati video lekcije jer navodno ne treba rezervna opcija tome da će svi učenici učiti u školi. Najbliži ministrovi suradnici su jako napadali koncept, posebice mentore Škole za život koji su najvećim dijelom pripremali i koordinirali izradu materijala. Jučer su iz Ministarstva tim istim ljudima poslali pismo u kojem ih pozivaju da nastave raditi na snimanju videolekcija i Škole na Trećem. Da se razumijemo, to smatram dobrom odlukom, politikom kontinuiteta koju sam i sama zagovarala i provodila, jer je koncept bio pažljivo osmišljen i proveden najbolje što se moglo u danim okolnostima. Dakle, nije izgledno da se već snimaju Škola na Trećem (može se provjeriti s HRT-om) i videolekcije, ali sve se to stigne još pripremiti.

Na kraju, ministar kaže kako ne zna je li mu išta pripremljeno za cjelodnevnu nastavu (10-godišnju školu), a i taj dokument je objavljen na mrežnim stranicama MZO-a, i ja sam ga zajedno s Akcijskim planom uručila na primopredaji ministru osobno - piše u nastavku Divjak dodajući da je odlučila reagirati da neke poluistine ili neistine ne postanu „istine“, a i da obrani ljude koji su radili u njenom timu i pokrenuli vrlo zahtjevan projekt nastave na daljinu i Škole za život.

- Ti ljudi su se odazvali i na konzultacije u MZO u posljednjih nekoliko dana kako bi ministru i njegovom timu pojasnili detalje pripreme i provedbe nastave na daljinu (iako smo sve pažljivo zapisali). Svima nam je zajednički cilj da sljedeća školska i akademska godina budu što uspješnije, a kako bismo u tome uspjeli svi trebamo zajedno raditi te kontinuirano dograđivati koncept za koji smo prije pola godine mislili da će trajati dva tjedna, iako smo si već tada potiho postavili pitanje, a što ako će trajati dva mjeseca ili dvije godine? - zaključuje Divjak.

Kada sam predala ministarsku dužnost novom ministru, rekla sam da mu se neću miješati u posao i da ću mu dati mira kojeg...

Objavljuje Blaženka DivjakSrijeda, 26. kolovoza 2020.
Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
11:18 26.08.2020.

Izdrzala puna dva dana izvan politike.. referiram se na noslov od neki dan "Divjak: Nikad vise u politiku!"

PO
pointmaker
11:14 26.08.2020.

Fuks...sto on sada visezna a da nije znao u sanaderovoj vladi?? Po cemu zasluzuje drugu priliku??

SV
sveznam1
11:09 26.08.2020.

Divjak ti svoj posao nisi razumijela sta je to tocno,bavila se istragama a najvidse vremena provodila na svojoj promiciji koliko si u zadnjih 3 mjeseca imala tiskovnih konferncija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije