Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kina

Disidentov nećak nožem se obranio od policije i nestao

Chen Guancheng (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
01.05.2012.
u 22:30

Nekoliko čuvara koji su donedavno pazili na njegova strica upalo je u njegovu kuću i počelo ih tući, no Kengui je izvukao nož i othrvao se napadačima.

Nakon kineskog disidenta Chen Guanchenga, koji je iz kućnog pritvora u provinciji Shandong pobjegao prije nekoliko dana, sada je iz svoje kuće pobjegao i njegov nećak Chen Kengui!

Okomili se na obitelj

Iako je zajedno s obitelji stanovao samo nekoliko stotina metara od Guanchengove kuće, strica nije vidio punih godinu dana, no otkad je disident pobjegao u Peking i smjestio se u američko veleposlanstvo, šikaniranje njegovih članova obitelji postalo je neizdrživo te je morao pobjeći. Nekoliko čuvara koji su donedavno pazili na njegova strica upalo je u njegovu kuću i počelo ih tući, no Kengui je izvukao nož i othrvao se napadačima. Pobjegao je u noć, a policija je samo nekoliko sati potom odvela njegovu majku koja se nalazila u bolnici. Čuvši da je i punica uhićena, na sigurno se sklonila i Kenguijeva supruga povevši sa sobom njihovu djecu.

– Boji se da bi se uhićenje članova obitelji moglo nastaviti. Prestrašena je – ustvrdio je odvjetnik Liu Weigo, kojega je Kenguijeva supruga unajmila prije bijega na sigurno. Iako je Guancheng pobjegao u Peking, iako je njegov nećak u bijegu, selo Dongshingu još je preplavljeno “zaštitarima” koje su unajmili lokalni političari kako bi pazili na “nepoćudnu obitelj”.

Nema zaoštravanja

Nasilnici oboružani štapovima tuku sve koji priđu Guanchengovoj kući, uključujući i strane novinare. Tako su silom otjerali i ekipu britanskog Guardiana, koje je do izlaska iz okruga pratio neoznačeni automobil. Kako je Guancheng utočište našao u američkom veleposlanstvu u Pekingu, cijeli slučaj poprima i karakter međunarodnog skandala, a pred zgradom poslanstva u Pekingu opažen je i disident Ai Weiwei, koji je bjeguncu simbolično izrazio podršku. Ipak, sklanjanje disidenta u veleposlanstvu neće narušiti odnose dvije velesile.

– Ni jedan disident neće ovoga trenutka drastično narušiti odnose SAD-a i Kine ako ne postoje prikriveni motivi, a to sada nije slučaj. Stvari se mogu deklarativno zaoštriti, no pred izbore u SAD-u, a i unutar Kine, nitko neće mijenjati situaciju – kaže dr. Tvrtko Jakovina.

Komentara 1

WA
wahr
07:11 02.05.2012.

Disidentov nećak nožem se suprostavio policiji i nestao.....normalno da je to napravio u Americi ne bi bio heroj ali u ovom slucaju anglosaksonska medija i medija njihovih satelita naprave od njega heroja. Ipak danas je ministarca vanjskih poslova Clinton stigla u Kinu i ova propaganda s ovim liferovanjem jednog kineskog gradjana u americku ambasadu s blagoslovom americke ambasade ce baciti dugu sijenu na njen boravak u Kini. Kineska ambasada u Washingtonu ne bi nikad dala nikojem americkom aktivisti ili revolucionaru utociste u ambasadi zato jer bi to naskodilo odnosu dvijuh zemalja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije