Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bh državljanin u Iraku umro još 17. travnja

Diplomati BiH prvi uočili pogrešku

28.04.2006.
u 17:57

Ministarstvo vanjskih poslova BiH niti jučer nije željelo objaviti identitet bosanskohercegovačkog državljanina koji je umro u Iraku, a čije je tijelo u središnjoj mrtvačnici u Kuvajtu zamijenjeno tijelom australskog vojnika hrvatskog podrijetla Jacoba Kovce i pogreškom poslano u Australiju.

Glasnogovornik MVP-a Nebojša Regoje ističe kako bi se objavljivanjem njegova imena ugrozila privatnost obitelji. Što se nas tiče, ovaj slučaj je završen. Ostalo je još da osoblje našeg veleposlanstva u Kuvajtu, nakon što tijelo preminulog bh državljanina bude vraćeno u Kuvajt, prisustvuje pečaćenju kovčega, nakon čega će tijelo, u dogovoru s obitelji, biti prebačeno do mjesta pokopa objašnjava Regoje.

Po njegovim riječima, sjedište MVP-a u Sarajevu nije u izravnom kontaktu s obitelji preminulog bh državljanina, ali je diplomatsko osoblje BiH u Kuvajtu u vezi s predstavnicima pokojnikove obitelji, kako bi se obavio tehnički dio posla oko prebacivanja tijela u BiH. Preminuli je bio jedan od najmanje stotinjak bh državljana koji su u zadnje dvije godine angažirani na civilnim poslovima za američku vojsku u Iraku. On je radio za Logistički centar američke vojske u Iraku, gdje se nalazi i većina ostalih bh državljana, uglavnom iz sjeveroistočne Bosne.

Regoje kaže da je bh državljanin umro još 17. travnja i da od tada traju aktivnosti za prebacivanje njegova tijela, prvo u Kuvajt, a potom i u BiH.

Predstavnici našeg veleposlanstva u Kuvajtu prvi su uvidjeli pogrešku, odnosno zamjenu tijela. Teoretski, moglo se dogoditi da kovčeg s tijelom bh državljanina uopće ne bude otvaran u Australiji i da čak bude pokopan kao australski vojnik. Srećom, naši predstavnici uvidjeli su pogrešku australskih predstavnika, koji su zamijenili tijela, a onda su o tome počeli javljati i australski mediji kaže Regoje.

To je, inače, drugi smrtni slučaj bh državljana u Iraku. Sredinom prošle godine u bombaškom napadu, 60 kilometara južno od Bagdada, poginuo je tridesetogodišnji Ljubiša Aleksić, koji je radio za američku kompaniju LLOYD-OWEN International kao zaštitar u pratnji konvoja koji je prevozio naftu i drugu robu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije