Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija DIP-a

Sessa: Na 18 mjesta ponavljaju se izbori u iduću nedjelju, drugi krug u 56 gradova i 87 općina

Zagreb: Konferencija za medije Državnog izbornog povjerenstva nakon održanih izbora
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
17.05.2021.
u 11:26

Izbori su uglavnom prošli u redu, bilo je manjih incidenata, lokalni izbori više su nabijeni nekom strašću nego državni izbori, kazao je Đuro Sessa

Državno izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije na kojoj je izvijestilo o provedbi lokalnih izbora.

Na konferenciji su govorili predsjednik DIP-a Đuro Sessa te potpredsjednice Ana Lovrin i Vesna Fabijančić-Križanić.

– Na 18 biračkih mjesta ponovit će se izbori sljedeće nedjelje zbog nekih nepravilnosti koje su se utvrdile na biračkom mjestu, zbog jednog-dva viška listića. Ponovit će se izbori za vijeće u Kneževim Vinogradima jer je došlo do tehničke pogreške u sadržaju listića. U nekoliko županija, općina i gradova rezultati su poznati u prvom krugu. U 14 županija i Gradu Zagrebu, 55 gradova i 87 općina ide se u drugi krug – kazao je Sessa.

– Izbori su uglavnom prošli u redu, bilo je manjih incidenata, lokalni izbori su više nabijeni nekom strašću nego državni izbori. Možemo biti zadovoljni da su izbori prošli mirno, u demokratskoj atmosferi – kazao je.

– Bit će 87 dopunskih izbora za predstavnike manjina u zakonskim tijelima – dodao je.

17.05.2021., Zagreb - U Hrvatskom Saboru odrzala se konferencija za medije Drzavnog izbornog povjerenstva (DIP). Konferenciji su nazocili predsjednik DIP-a Djuro Sessa te potpredsjednice Ana Lovrin i Vesna Fabijancic-Krizanic. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U drugom krugu prvi će na listi biti onaj tko je dobio više glasova, a drugi će biti onaj tko je dobio manje glasova.

– Pobjednik je onaj tko dobije većinski broj glasova, nadam se da neće biti identičnih rezultata. To se dosad dogodilo dva puta. Tada bi se moralo ići u ponovne izbore – kazao je Sessa.

Izborni sudionici koji su s prvim krugom završili svoju izbornu utakmicu do 15. lipnja u pomoć moraju podnijeti svoja zaključna financijska izvješća. Izborna promidžba u drugom krugu počinje nakon objave službenih rezultata, odnosno danas ili sutra, zavisi kako u kojem mjestu.

– Dolazilo je do kršenja izborne šutnje zbog korištenja modernih sredstava komunikacije koja se ne mogu kontrolirati, a koja su se zloupotrebljavala. No to nije utjecalo na rezultate izbora - kazao je Sessa.

Je li bilo kršenja epidemioloških mjera?

– Mi smo nadležni za provođenje epidemioloških mjera na biračkom mjestu, čini mi se da je to prošlo potpuno u redu, da su se birači i birački odjeli držali preporuka zdravstvenih vlasti. Što se tiče stožera, oni nisu u našoj nadležnosti niti mi njima upravljamo – kazao je Sessa.

Ne može reći koliko će kazni biti za kršenje predizborne šutnje.

– Nadležna su niža izborna povjerenstva i ona će morati imati cijeli registar utvrđenih kršenja i dalje postupati prema zakonu. U kojoj će to mjeri biti, to vam zasad ne možemo reći. Kazne će izreći prekršajni sud. To je otvoreno pitanje koje se ponavlja od jednih do drugih izbora. S tom izbornom šutnjom treba nešto učiniti, ili je treba maknuti ili će trebati dosta poraditi na posljedicama kršenja izborne šutnje. Ima čvrstih argumenata da se izborna šutnja ukine, ali ne znam što bi se sve događalo da izborne šutnje nema – kazao je Sessa.

VIDEO Ankica Mamić: Pobjednik izbora je promjena, to su građani jasno poručili strankama

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Konjina3.0
Konjina3.0
12:21 17.05.2021.

U Njemačkoj bi ovaj davno grijao fotelju, ali pred TV-om u svom dnevnom boravku.

KR
kristov
11:35 17.05.2021.

Je li Đuro zadovoljan ishodima?? Volio bih čuti i Plenkisava, za koga je sad Škoro igrao??

Avatar prahrvat
prahrvat
12:16 17.05.2021.

Đuro Sessa, pozdrav iz Međugorja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije