Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA

DIP: Odmah prestati sa slanjem poruka biračima

Predsjednički izbori
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
03.01.2020.
u 14:03

Povjerenstvo ne konkretizira na koje se slučajeve referira, no za pretpostaviti je kako je riječ o onima koje posljednjih dana spominje dio medija

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je u petak, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, da se odmah prestane sa slanjem poruka biračima i da im se ne upućuju telefonski pozivi neprimjerenog sadržaja, poručivši da poduzima mjere kako bi se onemogućilo daljnje uznemiravanje građana.

"Povjerenstvo osuđuje obraćanje biračima slanjem poruka kao i upućivanjem telefonskih poziva neprimjerenog sadržaja, jer se time dovodi do uznemiravanje birača, nedopušteno utječe na slobodu njihova opredjeljenja, a u određenim slučajevima predstavlja i povredu njihove privatnosti“, navodi DIP.

Predsjednički izbori
1/33

Povjerenstvo ne konkretizira na koje se slučajeve referira, no za pretpostaviti je kako je riječ o onima koje posljednjih dana spominje dio medija, tvrdeći da se telefonski pozivaju stariji građani koje se ispituje kome će dati glas u drugom krugu predsjedničkih izbora. Nakon što kažu da će glasovati za jednog od dvoje kandidata navodno im se kaže da u nedjelju ne moraju izlaziti na biračko mjesto jer su svoj glas već dali odgovarajući na pitanje te da je već zabilježen za njihova kandidata.

Svi sudionici izbora (kandidati, članovi njihovih stožera, simpatizeri i birači) dužni su pridržavati se općeprihvaćenih načela i standarda demokratskih izbora. Tijekom promidžbe i samog izbornog postupka protivno je općoj i izbornoj etici ometanje i sprečavanje potpunog i slobodnog izražavanja volje birača, poručuje Povjerenstvo.

Pogledajte i video: Sukob Zorana Milanovića i predsjedničina savjetnika Tomislava Madžara

Komentara 2

KO
Kokoiduhovi
11:09 04.01.2020.

Mlako upozorenje, kojemu je nakana, čini se, tek biti formalnim. Zašto ne iskoristite državne medije HRT ? U središnjim vijestima i pred gledanje emisije objavljujte pozive, upozorenja neukima, starijima ali i svima, o tim vidovima zavaravanja, lažnih glasovanja, uvjeravanja i drugog.

RP
rpzagreb
17:34 03.01.2020.

Kada ništa nije određeno i nema jasnih pravila onda je i samo povjerenstvo potpuno besmisleno i beskorisno. Kao i sva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije