Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTROŠNJA U KAMPANJI

DIP objavio izvješća o troškovima: Grabar-Kitarović potrošila 5,4 milijuna kuna, Milanović 1,5

Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
30.12.2019.
u 09:43

Najveću donaciju, maksimalno mogućih 200 tisuća kuna, Grabar-Kitarović dobila je od Lane - Karlovačke tiskare.

Do 27. prosinca, SDP-ov kandidat za predsjednika države Zoran Milanović na izbornu je promidžbu potrošio 1, 5 milijuna kuna, a HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović 5, 4 milijuna, pokazuju u ponedjeljak objavljena financijska izvješća.

Ta izvješća, objavljena na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP), sadrže podatke o troškovima, donacijama i medijskom oglašavanju zaključno do prošlog petka.

Preostaje vidjeti koliko će novca još biti potrošeno u narednih desetak dana kampanje, pa će pravi uvid u njihove izborne troškove dati tek završna izvješća koja Milanović i Grabar-Kitarović moraju dati mjesec dana nakon izbora, odnosno nakon drugog kruga, dakle, do 4. veljače.

Svakome od dvoje predsjedničkih kandidata, koji su ušli u drugi izborni krug, zakon dopušta da na promidžbu potroše po 9, 6 milijuna kuna.

Prema izvješćima, Grabar-Kitarović je za medijsko oglašavanje s popustom platila 2, 5 milijuna kuna, a dobiveni popust iznosi oko 450 tisuća kuna.

Milanović je za medijsko oglašavanje, s popustom platio 12.400 kuna, a dobio je popust od 3.500 kuna.

Najveća donacija Karlovačke tiskare - 200 tisuća kuna

Grabar-Kitarović je od 347 donatora dobila 2, 3 milijuna kuna, a Milanović od njih 50 ukupno 813 tisuća kuna.

Najveću donaciju, maksimalno mogućih 200 tisuća kuna, Grabar-Kitarović dobila je od Lane - Karlovačke tiskare.

Između dva izborna kruga na popis njenih donatora upisali su se  ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman, šef HDZ-ova saborskog kluba Branko Bačić,  zastupnik Ivan Domagoj Milošević koji donirali  po 10 tisuća kuna.

Štedljiviji su bili hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu -  Sunčana Glavak i Tomislav Sokol donirali su joj po pet tisuća kuna, Željana Zovko 28 kuna više, dakle 5.028 kuna.

Na popis Milanovićevih donatora između dva izborna kruga upisali su se i saborski zastupnici SDP-a Vedran Babić s 30 tisuća kuna i Damir Mateljan s 20 tisuća te Mladen Pejnović, bivši šef Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, koji mu je kao fizička osoba uplatio maksimalno mogućih 30 tisuća kuna.  

I dok Milanović i Grabar-Kitarović, koji su ušli u drugi izborni krug, svoja završna izvješća o financiranju promidžbe trebaju podnijeti do 4. veljače, devet ostalih predsjedničkih kandidata to moraju učiniti do 21. siječnja. To se odnosi na nezavisne Miroslava Škoru, Mislava Kolakušića, Daliju Orešković i Daria Juričana, kandidata stranke DESNO Antu Đapića, kandidatkinju Radničke fronte Katarinu Peović, Ivana Pernara, kandidata istoimene stranke, HSLS-ovog kandidata Deana Kovača, te Nedjeljka Babića, kandidata HSSČKŠ.

Pogledajte i video: Ankica Mamić o predsjedničkim izborima

Komentara 58

Avatar Šipo
Šipo
10:02 30.12.2019.

Milanovic bi toliko trosio na letove do Krka.

DD
duda.dudica
10:04 30.12.2019.

Zar je bitno koliko je tko potrošio sve dok se nije probio zakonski limit? On tu postoji s razlogom i vjerujem da je određen na racionalan način i svrsishodno.

MA
MarasG
10:01 30.12.2019.

Milanovic je kao premijer ispunio svoj i speov plan21 i njime Hrvatsku zaduzio za dodatnih 7 000000000 kuna,kreditni rejtig Hrvatske bacio u smece,uveo zakon o predstecajnim nagodbama koji je Hrvatske gradjane osiromasio do gole koze,posvadjao se sa svime koga je sreo a posebno sa EU drzavama...zbog svega toga danas ce mu ovdje drukati raznorazno trolovi iz regiona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije