Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN MALENICA

DIP i HZJZ zajedno će vidjeti kako će odvijati izbori, male šanse za elektroničko glasovanje

Ministar Malenica predstavio sustav e-propusnica za građane
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
12.05.2020.
u 21:23

Malenica očekuje da će izlaznost biti kao na prošlim izborima te je dodao da će se poticati građane da izađu na glasovanje

Ministar uprave Ivan Malenica izjavio je u utorak da će Državno izborno povjerenstvo (DIP) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zajedno donijeti određena rješenja za građane u samoizolaciji kako bi mogli izaći na izbore.

"Kada se raspusti Sabor, kada predsjednik Republike raspiše izbore, DIP koji provodi izbore, zajedno će s HZJZ-om vidjeti sve postupke i procedure pod kojim će se odvijati izbori. Mislim da će DIP zajedno s HZJZ-om u slučaju osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije iznijeti određena rješenja i aktivnosti kako bi se i tim osobama omogućilo ostvarivanje biračkog prava", rekao je, uz ostalo, ministar Malenica u Temi dana HRT-a.

Očekuje da će izlaznost biti kao na prošlim izborima te je dodao da će se poticati građane da izađu na glasovanje.

Istaknuo je da su kod elektroničkog glasovanja bitna tri elementa, od kojih je prvi povjerenje građana u taj sustav.

VIDEO Ministar Malenica o reformi javne uprave i digitalizaciji

"Sigurnost tog sustava kao i omogućavanje tajnosti, neposrednosti samoga sustava glasovanja. Države koje su to pokušale uvesti, procijenile su da su rizici veći od koristi koje može nastati tim izborima. Mi promišljamo o tome, ali mislim da je to pitanje za budućnost kada se ti svi preduvjeti osiguraju", naglasio je Malenica.

Smatra da su građani upravo u vrijeme karantene spoznali sve blagodati digitalizacije, koju Vlada provodi od samog početka mandata.

"Tu vidimo kontinuirano povećanje broja korisnika, pogotovo e-građana, blizu smo brojci od milijuna korisnika toga sustava. U ministarstvu uprave i dalje provodimo procese digitalizacije i pokušavamo je učiniti brzom i učinkovitom. Naravno, dio građana koji nemaju mogućnosti takve usluge za njih će i dalje ostati isti oblici komunikacije", rekao je ministar Malenica.

Ministar uprave kaže kako u reformama javne uprave treba u prvi plan staviti zadovoljstvo građana s uslugama koje pružaju javna tijela i jedinice lokalne samouprave.

"Ministarstvo javne uprave provodi jedan plan optimizacije sustava javne uprave gdje bi kroz jasne parametre sve jedinice lokalne samouprave, prvo svrstali ih u određene kategorije i onda bi one mogle obavljati određene aktivnosti prema kategoriji u kojoj se nalaze. Najvažniji su fiskalni, administrativni kapacitet. Razmišljamo i o smanjenju broja lokalnih dužnosnika, ali i smanjenja članova predstavničkih tijela",  istaknuo je ministar uprave Ivan Malenica.  

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
11:57 13.05.2020.

Ne vidim zašto onima koji imaju eID osobne ili bilo koji drugi način elektronske indentifikacije, nebi bilo omogučeno glasanje putem interneta. U svakom slučaju je sigurnije i onemogučava muljanje

SI
sisavac
08:03 13.05.2020.

dođeš na svoje glasačko mjesto, teti u plavom kostimu se predstaviš i veliš za koga si, ona to zabilježi, i tvoja građanska dužnost je riješena. ovak treba za svakim glasačem oprati olovku i stol... strašno, izbori sad, nisu normalni. ajmo im dati 5 godina nek vladaju, samo da nejdemo na izbore!

Avatar Dipsy
Dipsy
22:20 12.05.2020.

Ne vidim ništa loe u tome da se potice gradane da izadu na izbore, epidemioloska je situacija je trenutno zadovoljavajuca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije