Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRED STEČAJEM

Dionica PPK Valpovo pala na 10 kuna zbog duga od 60 milijuna

18.12.2008.
u 17:44

Čak 60 milijuna kuna u dugovima je poljoprivredna tvrtka PPK Valpovo kojoj prijeti stečaj, a otkazi za 525 zaposlenika neizvjesni su.

Radnici žele Pipunića
Hoće li Vlada RH valpovačkom gigantu ponovno oprostiti milijunska dugovanja i odlučiti o konsolidaciji još nije poznato, no u slučaju da se “smiluje”, tvrtki bi strateški partner moglo postati Žito d. o. o. osječkog poduzetnika Marka Pipunića.

– Tražili smo rješenje od države kako bismo lakše mogli ponovno sve započeti i izvući se iz dugovanja, a time bismo dobili i strateškog partnera, Žito. Ne znamo kada bi Vlada trebala donijeti odluku i zašto se toliko dugo čeka, ali bit ćemo još malo strpljivi jer nam ništa drugo ne preostaje.

Dolazi zima, proizvodnja će početi opadati i zbog toga smo još više zabrinuti – kazao nam je predsjednik udruga malih dioničara PPK Valpovo Šime Orešković, inače i povjerenik Sindikata PPDIV-a za područje Slavonije. Dodao je da su radnici, koji su prije gotovo četiri godine kupili 44 posto dionica iz državnog portfelja, zadovoljni ponudom Marka Pipunića te s nestrpljenjem očekuju njegov ulazak u valpovački kombinat.

– Djelatnici su podržali ovaj projekt i jedva čekaju ulazak Žita u tvrtku – kazao nam je Orešković. Inače, na posljednjoj skupštini PPK Valpovo, koja je održana prije točno tjedan dana, cijena dionice smanjena je sa 100 na samo 10 kuna zbog čega su djelatnici koji su dionice kupovali za 300 kuna kreditima kod Privredne banke Zagreb i pritom založili svoju imovinu (u travnju 2005. godine) još više zabrinuti.

Već zbrisano 57 milijuna
Sumnja se kako je i sadašnji predsjednik uprave PPK Valpovo Branko Srakić, koji je u utorak nestao i supruzi poslao oproštaju sms-poruku u kojoj ju je zamolio da mu sve oprosti te kćeri poručio da ju voli, pokušao počiniti samoubojstvo baš zbog situacije u kojoj se njegova tvrtka nalazi.

Prije tri godine kada su radnici doslovce otjerali poduzetnika Ivu Brzicu kao najvećeg pojedinačnog vlasnika kombinata, država im je oprostila dug od 57 milijuna kuna, a na odluku o konsolidaciji, odnosno oprostu duga od 60 milijuna čekaju više od tri mjeseca.

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donijelo je prijedlog, a sada se još samo čeka odluka državnih čelnika u čijim je rukama život 495 stalno zaposlenih osoba kombinata i njih 30-ak zaposlenih na određeno.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije