Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političko koketiranje

Dio HNS-a ne odbacuje ideju da podrži novu vladu u Saboru

30.12.2015., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je 271. sjednica Vlade RH. na kojoj je uz ostalo donesena odluka o povecanju minimalne place. Anka Mrak Taritas, Ivan Vrdoljak. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.01.2016.
u 09:15

Analitičar Žarko Puhovski drži da se HDZ na sve načine pokušava izvući iz pritiska Mosta, a u tome im HNS može pomoći

Da je većina s Domoljubnom koalicijom tanka, nije tajna. A upitno je i može li 15 Mostovih zastupnika ostati na okupu do samog kraja. Zato su razgovori mandatara Tihomira Oreškovića s HNS-ovim ministrima koji su obavljeni ili tek najavljeni zanimljiv, ali i pametan potez.

Informativni razgovori

Zasad je Orešković razgovarao s ministrom gospodarstva na odlasku Ivanom Vrdoljakom kojeg pozna otprije. A osim o započetim projektima i onome što bi bilo dobro nastaviti u sektoru gospodarstva, Orešković se ima namjeru upoznati i s detaljima iz resora ministrice graditeljstva Anke Mrak-Taritaš. Ona, kako nam je sama otkrila, poziv još nije dobila. Ali rado će se odazvati.

– Moj jedini interes je da se sve dobro što smo započeli u prethodnom mandatu nastavi provoditi i dalje. Svatko s tim ciljem dobit će podršku – kaže Mrak-Taritaš.

Hoće li sve ostati samo na razgovorima ili će u budućnosti i HNS sa svojih devet mandata "podebljati" trenutačno klimavu većinu koja bi mogla biti veliki problem novoj vladi iduće četiri godine, legitimno je pitanje.

Većina HNS-ovaca iz vrha stranke s kojima smo razgovarali uvjeravaju nas da se to neće dogoditi i da im u HDZ-u ništa nisu nudili niti su oni što tražili.

– HNS je oporba i bit će iduće četiri godine. Osim ako ne dođe do novih izbora – poručio je Predrag Štromar, predsjednik Središnjeg odbora HNS-a.

I jedan član Predsjedništva HNS-a poručuje kako nema ništa od priče da će HNS promijeniti stranu.

– Mi smo oporba, ali smo konstruktivni. Svaku stvar koja bude dobra mi ćemo podržati iz Sabora – kaže naš izvor.

Međutim, ima i onih u vrhu stranke koji nisu skloni u potpunosti odbaciti ideju da se podrži vladu HDZ-a i Mosta.

Nikad ne reci nikad. Teško je u ovom trenutku reći grubo ne na tu opciju. Treba prvo vidjeti kako će se sve odvijati, tko će biti u toj vladi, za što će se zalagati. Dakle, prvo treba vidjeti kojim smjerom se ide dalje i što je u konačnici interes Hrvatske. Ali, ako to bude isključivo politička vlada HDZ-a, onda mi doista nemamo što raditi – kaže naš izvor iz HNS-a.

Isti izvor uvjeren je i da im prepreka u tom slučaju nije sporazum koji su potpisali kada su ulazili u koaliciju Hrvatska raste. I u kojem stoji da u slučaju gubitka izbora neće koalirati s HDZ-om.

– Ako isti sporazum nije vrijedio za SDP i Zorana Milanovića koji je de facto potpisao ulazak u tripartitnu koaliciju, ne vidim razloga zašto bi on sada obvezivao HNS – kaže naš izvor.

Politički analitičar Ivan Rimac drži da HNS nije spreman na takvu situaciju.

Prevelik rizik

– Mislim da HNS neće ući u koaliciju s HDZ-om. Bili su poprilično glasni oko toga da se ne surađuje ni s HDSSB-om pa je malo vjerojatno da će surađivati s HSP-om i nekim drugima u Domoljubnoj koaliciji – drži Rimac.

Međutim, dodaje, treba pričekati izglasavanje povjerenja vladi na kojem će se vidjeti je li netko od bivših ministara uključen. Dodaje i kako bi to bio veliki rizik za te ljude jer se izlažu potencijalnoj opasnosti da ih se izbaci iz HNS-a.

Analitičar Žarko Puhovski drži pak da upravo dolazi do interesnog povezivanja HNS-a i HDZ-a, a dokle će se ići ovisi prije svega, kaže, o tome kako će se postaviti Vesna Pusić koja je pak, dodaje, pokazala da i nije zainteresirana za vođenje stranke.

HDZ se s druge strane, kaže Puhovski, pokušava na sve načine izvući iz pritiska Mosta.

– Teški su, stalno mijenjaju zahtjeve i HNS im može olakšati situaciju. Osim toga, HNS im služi i kao opcija protupritiska na Most. Šalju im poruku da imaju i drugu opciju – drži Puhovski.

>> Orešković traži širu potporu za Vladu, pa i od HNS-ovaca

>> Vladimir Bilek ušao u Bandićev klub, prijeti mu izgon iz HNS-a

Komentara 62

ZM
zmestrov
09:26 05.01.2016.

ne znam jesu li veći znalci ovi hns-ovci ili ovaj "neovisni" socijalisti samoupravljač puhovski, strašno

Avatar links
links
09:27 05.01.2016.

ništa čudno,velika je to snaga ako se podijele u dvije grupe od po 7 članova!!! ali zato vole biti uvijek pri vlasti

DU
Deleted user
09:18 05.01.2016.

dio ..mozda..ali ..sto dalje od yusicke..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije