Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saboru podnio izvješće

Cvitan: Ne pada mi na pamet kalkulirati s tajmingom određenih optužnica zbog političkih interesa

Dinko Cvitan
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.06.2015.
u 15:13

Državnom odvjetništvu prošle je godine podneseno 64.387 kaznenih prijava, odnosno 10 posto manje nego godinu prije.

Ne pada mi na pamet kalkulirati s bilo kakvim tajmingom određenih optužnica zbog političkih interesa, poručio je danas glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan podnoseći izvješće Saboru o radu u 2014. godini te zaključio kako ga uopće ne zanima bilo čija stranačka pripadnost.

Državnom odvjetništvu prošle je godine podneseno 64.387 kaznenih prijava, odnosno 10 posto manje nego godinu prije. Za 14 posto manji je broj prijava protiv nepoznatih počinitelja, a 37 posto prijava odnosi se na kaznena djela protiv imovine. Većina kaznenih prijava rješava se u roku kraćem od tri mjeseca, a sudovi su potvrdili 96 posto optužnica. U prvom stupnju izrečeno je 91,3 posto osuđujućih presuda protiv fizičkih osoba, a protiv pravnih osoba 69 posto.

- Vrijednost zamrznute imovine je iznosila ukupno 175 milijuna kuna. Dakle to je procijenjena imovina. Prvostupanjski sudovi odnosno prvostupanjskim presudama oduzeta je imovinska korist u iznosu od 202 milijuna kuna – naglasio je Cvitan te upozorio na loše materijalne i financijske uvjete u DORH-u koji dobiva tek 311 milijuna kuna iz proračuna.

Kao probleme je izdvojio i neprimjerenu i nedovoljnu informatičku i prostornu opremljenost, ali i kadrovi jer je krajem prošle godine bilo upražnjeno deset mjesta državnih odvjetnika, 133 zamjenika, 159 savjetnika i 181 vježbeničko mjesto, uz manjak službenika i namještenika.

- To je jedna nemoguća situacija, do te banalnosti da ne možete koristiti WC jer ispred WC-a vam stoje naoružani policajci i vode okrivljenika koji je u lancima – žalio se Cvitan. Ovakvi podaci za laburistu Dragutina Lesara su alarmantni.

- Na djelu je devastacija sustava Državnog odvjetništva i kadrovska devastacija. Očito će gurati još godinu, dvije, tri, a kasnije sve može otići k vragu zbog toga što ćemo i ovo izvješće o Saboru prihvatiti, a kod proračuna za iduću godinu praviti se da ovog izvješća u Saboru nije ni bilo – primijetio je Lesar.

HDZ-ov Josip Borić kazao je da se teško oteti dojmu da je "DORH u percepciji građana sve više politički arbitar i nekakav higijeničar vlasti, a sve manje tijelo koje mora progoniti učinkovito, neselektivno i brzo, sa jasnim odgovornostima da kada o nekom pravosudnom procesu nešto završi oslobađajućom presudom netko treba odgovarati u DORH-u ili USKOK-u jer su mediji to razvlačili, a na kraju je završilo oslobađajućom presudom".

- Treba puno snage zadržati taj dignitet i ja smatram da sam ga ja i moji kolege zadržali. Tajminga nikakvoga nema. Činjenica je da se u ovim situacijama radi o iznimno složenim i teškim predmetima, u onim jednostavnim predmetima odluke se donose brzo i odluke se objavljuju – odgovorio mu je Cvitan.

HDZ-ovog Franu Matušića zanimalo je jesu li točne neslužbene informacije o malverzacijama u dubrovačkoj Atlantskoj plovidbi, koja je prepoznata kao tvrtka na koju je neki dan u svom izvješću upozorila SOA-a.

- Ja znam odgovor na to pitanje, ali ne dozvoljava mi zakon da govorim o nečemu o čemu je u tijeku kriminalističko istraživanje. Činjenica je da sam iznenađen pisanjem medija koji navode jedno trgovačko društvo koje ste vi spomenuli. Ja nemam pravo to govoriti. Ja mogu samo kazati kao u svakoj prijavi ili u svakoj informaciji koja dođe u Državno odvjetništvo moramo poduzeti sve mjere i radnje i u pravilu se to provodi nalaganjem izvida koje provodi policija, a nakon što se to dovrši i nakon što se donese odluka tada se može donijeti odluka da se o tome obavijesti javnost – odgovorio mu je Cvitan. HDZ-ovom Davorinu Mlakaru se pak čini da je Državno odvjetništvo smanjilo svoje dnevno pojavljivanje u javnosti posebice kada je riječ o glavnom državnom odvjetniku.

- Čini mi se da se više posvetila poslu, a manje svojoj slici u javnosti. Vjerujem da je to izuzetno dobro rješenje za sve, a osobito za rad Državnog odvjetništva – pohvalio je Mlakar glavnog državnog odvjetnika. Cvitan smatra da treba mijenjati Zakon o kaznenom postupku, jer je nemoguće uvijek poštivati rok od 6 mjeseci za provođenje istrage. Predlaže da se taj rok produži za još šest mjeseci u osobito složenim i teškim predmetima za 12 mjeseci. Podržala ga je i SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

- Mislim da bi trebali mijenjati Zakon o kaznenom postupku i rezervirati za USKOK najteže oblike, najtežih kaznenih djela korupcije i organiziranog kriminalitet,a a ne da se bavite jednakom pažnjom, bombonijerom i najsloženijom vrstom gospodarskog kriminaliteta odnosno korupcije i organiziranog kriminaliteta – komentirala je Antičević Marinović.

>> Državnog odvjetnika Cvitana smjestili uz Bandića

>> Igor Kolman: Svaka ograda u RH koja drži do sebe ima jedno ustaško U i to nikoga ne brine

Foto: Alcatel

Komentara 16

HR
H.R.T.99
15:25 17.06.2015.

Stari trik. Kada tvrde jedno možemo biti sigurni da rade obrnuto. Grozota.

NJ
njoj
15:24 17.06.2015.

Ne pada tebi napamet ali pada Zokiju pa ti on samo šapne

TA
tamanitelj
15:20 17.06.2015.

Pešeš ti kako ti Zoka naredi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije