Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLAF

Diljem EU zaplijenjen dezinficijens opasan po zdravlje: 'Ti proizvodi trebaju štititi ljude, a ne štetiti im'

Foto: Irsko ministarstvo poljoprivrede, hrane i mora
1/2
15.12.2020.
u 14:20

Korištenje sredstava za dezinfekciju koja ruku kontaminiraju metanolom može prouzročiti glavobolju, zamagljen vid, mučninu i povraćanje, gubitak koordinacije i smanjenu razinu svijesti.

Ured EU za borbu protiv prijevara (OLAF) zaplijenio je u članicama Unije gotovo 140 tisuća litara dezinficijensa za ruke proizvedenog u Turskoj, opasnog po zdravlje zbog vrlo visokog udjela metanola.

Korištenje sredstava za dezinfekciju koja ruku kontaminiraju metanolom može prouzročiti glavobolju, zamagljen vid, mučninu i povraćanje, gubitak koordinacije i smanjenu razinu svijesti. Metanol ima izravan toksični učinak na očni živac, a gutanje može dovesti do sljepoće.

OLAF-ova istraga je identificirala nekoliko tvrtki u različitim državama članicama EU-a, među kojima u Irskoj i Danskoj, koje su naručile dezinficijens za ruke od istog turskog proizvođača.

Turski proizvođač posluje pod nekoliko različitih imena koje je OLAF uspio identificirati i međusobno povezati. Imena svih uključenih tvrtki u kojima je sporni proizvod pronađen nisu objavljena zbog tajnosti istrage.

Generalni direktor OLAF-a Ville Itala ističe da se istraga nastavlja.

"Skoro 140 tisuća litara zaplijenili su do sada, istrage u zemljama članicama se nastavljaju", rekao je.

"Od početka pandemije, OLAF se aktivno borio protiv nezakonitih materijala povezanih s COVID-19, poput krivotvorenih i nekvalitetnih maski za lice, brzih testova, dezinficijensa za ruke. Ti proizvodi trebaju štititi ljude, a ne im štetiti. OLAF-ove istrage dosad su otkrile više od 900 tvrtki koje su u to uključene, a popis i dalje raste", dodao je Ville Itala.

VIDEO: Margaret (90) prva je osoba koja se cijepila protiv koronavirusa: "Ovo je najbolji dar za rođendan!"

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Duslikr
15:26 15.12.2020.

Covid profiterstvo? Ima toga još...

DH
dalibor.hren
14:45 15.12.2020.

Treba se dezinficirati s nohom. Izvana i iznutra!

SI
sisavac
14:37 15.12.2020.

i tekila ima puno metanola, daleko više od tuduma, noje, direktora, kako vam drago... al nitko ne napada i zabranjuje tekilu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije