Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ciklonalna plima

Diljem Dalmacije poplavljene rive i obale, najgore u Starom Gradu, Trogiru...

Ilustracija
Foto: NordPhoto/NordPhoto/PIXSELL
14.12.2019.
u 12:18

Imate li fotografije ili video poplave? Šaljite nam na javi@vecernji.net

U više mjesta u Dalmaciji u noći s petka na subotu zbog porasta razine mora voda se izlila na rive ili na niska priobalna područja, a najizraženije izlijevanje bilo je u Starom Gradu na Hvaru, u Kaštelanskom zaljevu,  Trogiru i na prometnici na Čiovu, doznaje se u udruzi Crometeo za praćenje i prognoziranje vrijemena.

"Zbog izrazito niskog tlaka na površini mora digla se njegova razina i do nekoliko desetaka centimetara  a ta pojava zove se ciklonalna plima, te se  morska voda izlijevala na na rive ili niske dijelove kopna,"  rekao je za Hinu Rade Popadić iz Crometea.

Objasnio je kako se u  noći s petka na subotu dogodilo duboko ciklonalno pomicanje iz smjera sjeverne Italije prema Otrantu i zahvatilo je i hrvatski dio Jadrana. Ono je uzrokovalo ciklonalnu plimu, to jest porast razine Jadranskog mora.

Podsjeća kako je ovo drugi put u zadnjih mjesec dana da se podiže razina Jadranskog mora.

"U studenom ove godine u  Splitu i Pločama izmjerena je najviša razina Jadranskog mora otkad se njegova razina mjeri u tim gradovima," kazao je Popadić.

VIDEO Rijeka, 13. studeni: Poplavio centar grada, neki su kroz grad krenuli s daskom za veslanje

Komentara 3

AA
aabbcc
15:40 14.12.2019.

Prvi red uz more je na cijeni radi besplatnog kupanja.

Avatar salko1951
salko1951
12:24 14.12.2019.

Uskoro more do Zagreba....

BO
Bojnik
12:35 14.12.2019.

Ako je rekao Rade Popadić iz Crometea....mora da je istina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije