Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naša sumještanka

Dilanu najviše zaokuplja rad na emocijama s djecom

'dilana_vip_zag_190520'
'Photoshop'
19.05.2010.
u 18:20

Dilana Bernobić ilustriranjem se bavi u slobodno vrijeme, a u tome je jako uspješna, o čemu govore briojne domaće i međunarodne nagrade

U povodu odluke međunarodnog žirija Svjetske književnosti za mlade iz Münchena, kojom je slikovnica o maloj Romkinji "Trči, Giza! Trči!" spisateljice Ane Đokić i ilustratorice Dilane Bernobić uvrštena među najbolje svjetske knjige za djecu - White Ravens 2010., razgovarali smo s Dilanom Bernobić, koja je rođena i odrasla u Konjščini, živi i radi u Zagrebu, ali često boravi Konjščini, a u slobodno vrijeme bavi se ilustriranjem.

Puno radova

– Ilustracije su me oduvijek privlačile, pa sam po završetku pedagogije na Filozofskom fakultetu upisala autorsku školu slikanja, a iste 2003. godine završila sam i Školu ilustracije Stjepan Zavrel u Italiji. Na bavljenje ilustracijom potaknula me suhoparnost domaćih slikovnica, ali bila sam i inspirirana pojedinim ilustratorima koji nude originalnost i autentičnost – kazala je Dilana, autorica slikovnice "Kad odrastem bit ću...", koja je napisala i ilustrirala i slikovnicu "Kako je sreća pronašla Liju", ilustrirala je udžbenik hrvatskog jezika za 6. razrede, te udžbenike hrvatskog jezika za niže razrede hrvatskih škola u inozemstvu. Radi i ilustracije za više dječjih časopisa, kao gost ilustrator sudjelovala je na Salonu knjiga u Francuskoj 2004., sudjelovala je na međunarodnoj izložbi Le immagini della fantasia XXI. Mostra u Italiji, Izložbi mladih ilustratora 2004. Zagreb, skupini izlagača "-35" 2005. u Zagrebu, bijenalu ilustracija Zlatno pero Beograda 2009., 40. zagrebačkom salonu..., a to su samo neke od izložbi na kojima je bila prisutna. Upisala je Školu za integrativni razvoj, tjelesnu psihoterapiju i energetski rad u dječjem vrtiću, i nakon rada s darovitom djecom, rad na emocijama s djecom pruža joj trenutačno najveće zadovoljstvo. Na pitanje o planovima, uz smijeh je kazala da planova ima more, ali o njima iz praznovjerja ne želi govoriti, što je odmah i demantirala kazavši da su svi planovi vezani uz slikovnice, ali slikovnice s pozadinom koja podrazumijeva poantu i smisao.

Primitivan crtež

– Zanima me primitivan, spiljski crtež, crtež koji je jednostavan, a zrači energijom, ne zanima me toliko tehnika koliko energija slike – kazala nam je ta vedra, vanjštinom krhka mlada žena, koja zna što u životu želi, ali i ono važnije - kako to postići.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije