Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Ivo Stier:

'Diktatori Pavelić i Tito i njihovi režimi bili negacija slobode'

Davor Ivo Stier
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
23.08.2019.
u 10:11

Iako se ta činjenica rijetko ističe u javnosti, na početku Drugog svjetskog rata, od 1939. do 1941., nacisti i komunisti su imali pakt o nenapadanju, napominje Stier

HDZ-ov saborski zastupnik Davor Ivo Stier osudio je režime Ante Pavelića i Josipa Broza Tita povodom današnjeg Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima.

Stier je u objavi na Facebooku istaknuo da je baš današnji datum izabran za obilježavanje kao podsjetnik na pakt koji su nacisti i komunisti sklopili prije 80 godina.

- Iako se ta činjenica rijetko ističe u javnosti, na početku Drugog svjetskog rata, od 1939. do 1941., nacisti i komunisti su imali pakt o nenapadanju. Nacisti su pakt prekršili 22. lipnja 1941. napadom na Sovjetski savez i tek tada je ovdašnja Komunistička partija započela borbu protiv nacizma, fašizma i Pavelićevog režima - navodi Stier, dodajući da su se puno prije komunista hrvatski kršćanski antifašisti suprotstavljali fašistima u Istri.

- Među njima Antun Milovan, otac biskupa Ivana i bliski suradnik mons. Bože Milanovića, a kojega su komunisti ubili 1945. Danas se prisjećamo Antuna Milovana, blaženog Miroslava Bulešića, kao i svih nevinih žrtava fašizma i komunizma. Njihova žrtva svjedoči o istinskoj ljubavi prema slobodi, o kršćanskom i demokratskom suprotstavljanju svakom totalitarnom režimu i ideologiji. Totalitarizam se ne može opravdati pukim suprostavljanjem drugom totalitarizmu, bez iskrenog zalaganja za slobodu i demokraciju. Zato će svaki istinski demokrat odbaciti totalitarnu ideologiju i propagandu, kako Pavelićevog antikomunizma tako i Titovog antifašizma. Iako međusobno suprotstavljeni, ti su diktatori i njihovi režimi bili negacija slobode. Oni jesu dio naše povijesti, ali ne smiju biti dio hrvatske sadašnjosti i budućnosti. Jer je suverena i demokratska Republika Hrvatska stvorena na temelju volje hrvatskog naroda za slobodom i pobjedom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu - poručuje Stier.

Komentara 112

Avatar Kaladin
Kaladin
11:11 23.08.2019.

Dok komunisti i jugosloveni ne priznaju da su bili zločinci, nemamo što razgovarati. Uostalom na samom početku rata su bili u paktu s Hitlerovom Njemačkom. Nisu oni nikakvi borci za slobodu. Uvijek su bili borci za vlast. Europski antifašizam i Tizov komunizam(anti)fašizam nemaju ništa zajedničko.

OK
okolo
10:42 23.08.2019.

niti jedan zločin, niti jedan zločinac nije osuđen za zvjerstva učinjena 45-90

DU
Deleted user
15:31 23.08.2019.

tito nije bio diktator..on jednostavno nije imao vremena ni strpljenja da sudi, pa je pobio 200 000 ljudi- civila, žena i djece... i sigurno ih je s pravom žive pobacao u Hude jame..... jel tako, drugovi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije