Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PULA

Roditelji ostavili drogu na stolu: Jednogodišnjak progutao ecstasy, oduzeli im dijete

Laboratory of the Bavarian State Criminal Police Office
Foto: Sven Hoppe/DPA/PIXSELL
1/3
02.02.2021.
u 19:20

Navedenom mjerom, dijete će Centar narednih 30 dana, od 18. siječnja, provjeravati kako bi ustanovili sve okolnosti

Roditeljima iz Pule oduzet je jednogodišnji dječak koji je, nekoliko dana nakon proslave Nove godine, popio dio droge ecstasy koju su roditelji ostavili na stolu. Dijete je hitno prevezeno u bolnicu u Puli gdje se sada oporavlja, a roditelji ga dotad nisu smijeli vidjeti.

Naime, dijete su roditelji na Staru godinu ostavili na čuvanje svojim roditeljima kako bi proslavili Novu godinu s prijateljima. Jedan od gostiju donio je ecstasy, što su roditelji odlučili popiti, ali su podijelili na tri dijela, prenosi Glas Istre.

- Tu nema govora o ovisnicima, konzumentima opojnih droga ili bilo čemu sličnome. Upravo suprotno, tom su prilikom prvi put u životu takvo što konzumirali, kazala je pravnica Ivana Bilić koja je također suradnica branitelja Marije Budimir i Matije Miloša koji zastupaju roditelje.

Tri dana nakon proslave, dječak se popeo do stola i slučajno uzeo ostatak tablete koju su roditelji zaboravili baciti, a odmah nakon roditelji su pozvali hitnu pomoć koja ga je prevezla u bolnici, a dječakovo stanje se ubrzo stabiliziralo.

Dan nakon incidenta, roditelji su na ispitivanju policiji priznali grešku te izrazili veliko kajanje, a Općinsko državno odvjetništvo odredilo im je zabranu približavanja djetetu ''dok za to postoji potreba''. Dva dana kasnije, Centar za socijalnu skrb u Puli žurnim je rješenjem premijestio dijete u dječji dom Ivana Brlić Mažuranić u Lovranu.

Roditeljima je tjedan dana nakon stigao poziv Općinskog suda da se očituju oko odluke Centra, na što su se oni idući dan odazvali. Ipak, sud je prihvatio prijedlog Centra bez održavanja rasprave, navodeći da roditelji nisu dostavili svoje očitovanje što je, prema navodima roditelja i odvjetnika, ''netočno i nepotpuno''.

- Dakle, unatoč tome što je riječ o osjetljivom slučaju, nadležni sud nije provjerio jesu li se roditelji očitovali niti odredili provođenje ikakvih dokaza, govori pravnica te nadodaje kako se tu očito radi o unaprijed zauzetom stavu suda, bez da su utvrđene sve činjenice jer se radi o brižnim roditeljima, a otac je i stalno zaposlen.

Navedenom mjerom, dijete će Centar narednih 30 dana, od 18. siječnja, provjeravati kako bi ustanovili sve okolnosti, no pravnica Bilić se pita zašto su donesene takve ishitrene mjere, bez utvrđenih svih činjenica.

Komentara 4

HR
Hrvatka
00:19 03.02.2021.

Ako se roditelji inace ne drogiraju, vratiti im dijete. Obzirom na moje iskustvo sa Centrom za soc. skrb Novi Zagreb, i djelatnicom iz CZSS u Kumicicevoj, treba ukinuti sve centre. U njima rade neke osobe kojima uopce nije do dobrobitiiti djeteta, vec se osoba priklanja roditelju od kojeg uzima mito jer ima za otplatiti kredit, i ne odgovara za to, vec i dalje radi u Centru. Pisano je i Ministarstvu, i pravobraniteljici za djecu sto radi, ali nitko nije nista poduzeo. Ta je od tko zna koliko osoba uzela mito da bi si otplatila kredit za stan (otvoreno, bez svjedoka izjavljuje citiram "da ju nije briga kome ce pripasti dijete, jer ona ima za otplatiti kredit"), a djetetu i roditelju je pisanjem lazi unistila dobar dio zivota. Radi takvih ukinuti Centre jer nije jedina.

TE
Tena228
11:53 03.02.2021.

Ne treba osuđivati roditelje. Moze se lako dokazati jesu li ili nisu ovisnici, ali oduzeti im dijete bez jasnih dokaza je za svaku osudu drzave, CSS je leglo hladnokrvnih zombija , sociopata , tu nema nikakve kontrole njihovog rada, rade što hoće. Roditelji bi trebali tuziti soc.skrb.

Avatar lasta mala
lasta mala
20:08 02.02.2021.

Za sve postoji dozvola.Samo roditelj može biti svaka šuša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije