Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stop diskriminaciji

Elena upisana u školu, ali Tena iz Velike Gorice još čeka

Djevojčica Elena Vujnović nakon zavrzlame ipak je upisana u OŠ Ivana Meštrovića
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/11
04.09.2018.
u 19:37

Elena ipak upisana u školu, ali njezin slučaj nije jedini. Djevojčica iz Velike Gorice još čeka da krene u prvi razred.

Mala Elena nije jedino dijete koje je umjesto ushićenja prvog dana škole doživjelo razočaranje kad se pokazalo da nije upisana. Elena je danas ipak u svom razredu, dok jedna druga djevojčica i njezini roditelji i dalje s neizvjesnošću čekaju kad će im reći da su našli njezine papire i da je konačno upisana u školu.

– Mama, kad ću ja u školu? – i danas je Tena mamu potezala za ruku upirući u nju zbunjene okice željne odgovora. Curica iz Velike Gorice, naime, ni danas nije upisana u školu jer je netko u sustavu zagubio njezine papire.

Rješavaju njezin predmet

– Moja kći još ne ide u školu i ne znamo kad će. Pitali smo hoćemo li je voditi u školu, ali rekli su nam da ne može bez rješenja o upisu i da neće ništa izgubiti ako ne ide prvi tjedan u školu. Samo, kako je krenulo, to će biti i više od tjedan dana... – očajna je i bespomoćna djevojčičina majka Monika Bradica.

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

Malena je bila na testiranju za upis i trebala je dobiti rješenje za upis u školu za djecu s posebnim potrebama. Cijeli su srpanj iščekivali to rješenje, da bi u kolovozu majka nazvala gorički Ured za školstvo, ali im tamo nitko nije mogao ništa reći dok ne prođu godišnji odmori.

– Kad se šefica vratila s godišnjeg, rekla mi je da nema papire i neka se strpim dok ne počne školska godina!? Za par dana sam ju zvala opet, kazala je neka odem u školu i kažem im da pošalju što prije papire. Muž je otišao u školu u kojoj je kći bila na testiranju, ali ondje su mu rekli da nisu ništa dobili i da će ona mailom poslati upit. Sad, kome, ja pretpostavljam doktorici u školskoj medicini, jer papiri nisu bili ni u školi ni u gradskom uredu za školstvo – priča M. Bradica. Nije, kaže, netko tko će prijetiti i ugrožavati nečiju fotelju, ali ovakve se stvari ne bi smjele događati.

– Ona zna da je nastava počela, čuje što govorimo i pita svaki dan: “Jesu stigli papiri? Kad ću ja u školu?”. A ja ne znam što da joj kažem!

Kontaktirali smo velikogorički Upravni odjel za predškolski odgoj, školstvo i šport, gdje nam je privremeni pročelnik Neven Topolnjak kazao da upisi u školu nisu u nadležnosti Odjela, već Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji, ali se ponudio i da će se raspitati i saznati informacije o ovom slučaju. Potom je odgovorio: “Od škole sam upravo dobio informaciju da Ured državne uprave u Zagrebačkoj županiji rješava predmet male Tene i da će škola postupiti prema donijetom rješenju kao što to i nalaže Zakon.”

Ministrica Blaženka Divjak bila je danas u našem tv-studiju pa smo joj tom prigodom skrenuli pozornost na to da slučaj male Elene nije jedini i da u Hrvatskoj ima još djece s posebnim potrebama s kojima se sustav okrutno poigrao i povrijedio ih na najgori način, uskrativši im njihovo pravo.

Ministrica je kazala da svih 18 tisuća djece s teškoćama u razvoju, koliko ih ima u Hrvatskoj, treba biti integrirano u školski sustav i u društvo.

– Do toga nije trebalo doći – rekla je ministrica, komentirajući slučaj male Elene.

VIDEO Pogledajte razgovor s ministricom Divjak

Prvi dan nove školske godine, u ponedjeljak, Elena je čekala s posebnim uzbuđenjem i uživala je u priredbi za prvašiće. No, na kraju jedina od prvašića koji su s njom čekali nije bila pozvana da krene u svoj novi razred sa svojom učiteljicom. Ostala je sama, zbunjena i sa suzama u očima. Gradski ured za školstvo, naime, odredio je u koju će školu ići djevojčica, ali škola nije dobila njezine papire pa je nisu ni očekivali. Roditeljima su tada rekli i da nemaju mjesta ni programa primjerenog djevojčici.

Upisana za pet minuta

Elenina majka Ana Vujnović javnim je pismom na Facebooku prozvala sve zbog sramotnog propusta. Jučer je ujutro održan sastanak u gradskoj upravi, nakon kojeg su objavili da je Elena upisana i da je jučer bila na nastavi.

– Ured nije učinio formalno-pravni propust – ispričavši se javnosti, rekla je Mirjana Berislavić, voditeljica Odjela za školstvo u Gradskom uredu za obrazovanje. Ured je rješenje o upisu poslao roditeljima u petak, a školi ga ne šalje dok ne postane pravomoćno, odnosno dok ne prođe 15-dnevni žalbeni rok. Rekla je i da je majka mogla u petak popodne ili ponedjeljak ujutro prijaviti dijete u školu, međutim, majka nije znala za tu mogućnost jer joj je rečeno da će rješenje Ured poslati u školu, tako da ostaje činjenica da su rješenje poslali prekasno. Ravnatelj škole Milivoj Magerl istaknuo je pak da su dijete upisali pet minuta nakon što su saznali da je upućeno u njihovu školu te da imaju razred i program za djecu s posebnim potrebama.

POGLEDAJTE VIDEO: Majka male Elene potresnim je pismom digla javnost na noge

Komentara 112

SA
samoborka
20:26 04.09.2018.

Zasto me ova poduzetna majcica nastupom i likom podsjeca na cuvenu,jednako poduzetnu, majcicu Nore-male lavice?

MI
midea
20:11 04.09.2018.

dosadni ste!

Avatar Marko
Marko
21:06 04.09.2018.

Ne bi joj kruna pala s glave da je otišla u školu i pitala zašto nisu dijete prozvali.I pokazala im rješenje koje je dobila.Ali onda ne bi bila zvijezda FB i borac za ljudska prava...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije