Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zahvaljujući banci mlijeka

Dijete joj 'doji' nepoznata žena: 'Ja je smatram njegovom drugom majkom. Hvala joj...'

banka humanog mlijeka
Foto: Provjereno
1/3
06.05.2021.
u 14:11

Kako je rođen sa samo 810 grama i 35 cm, mlijeko malenom Elderu nije samo hrana već i lijek, a na tome joj majka Elvira beskrajno zahvaljuje

Malena beba palčić Elder ima tek 900 grama i najmlađe je dijete petrinjske obitelji stradale u potresu. Njega, zahvaljujući banci humanog mlijeka i ženama koje nesebično daruju dio sebe, hrani nepoznata žena. Kamere emisije "Provjereno" ušle su u prvu banku humanog mlijeka u Hrvatskoj i zabilježile dirljivi trenutak susreta dviju majki koje do tada nisu ni znale jedna za drugu, a zauvijek će ostati povezane.

Obitelj Elvire Šunjić nakon potresa izgubila je dom te s četvero djece preselila u nekoliko kvadrata petrinjskog kontejnera. Elvira je u tom periodu bila u visokorizičnoj trudnoći, a uslijed stresa došlo je do prijevremenog porođaja. Kod Elvire nije došlo do stvaranja mlijeka, pa je palčić Elder svoju borbu nastavio u zagrebačkoj bolnici.

''Porod je krenuo naglo, neočekivano i sve se dogodilo u par minuta. Mi nismo uopće očekivali da bude živ. Međutim, on je disao'', ispričala majka Elvira. Elderu pomaže mlijeko koje dobiva od donorica, među kojima je i Petra. 

''Ispunjena sam. Baš sam sretna. Možda se taj osjećaj više pojačao kada sam dobila svoje dijete. Ta motivacija tu je svaki dan. To je stvarno sreća koju svatko zaslužuje, tako da je i sam taj čin na neki način podrška tim roditeljima da nisu sami'', kazala je.

Banka humanog mlijeka otvorena je prije godinu i pol dana s namjerom da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojima to nije dostupno, osigura mlijeko donirano od drugih žena dojilja. Na samom početku dočekali su ih problemi poput pandemije i potresa. 

''Promet je bio blokiran, nije bilo komunikacije, mi smo tada radili u nemogućim uvjetima, bez grijanja u potresom razrušenoj bolnici, ali pasterizirali smo svaki dan'', kaže doc. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju. 

Kako je rođen sa samo 810 grama i 35 cm, Petrino mlijeko malenom Elderu ne samo da je hrana već i lijek, a na tome joj majka Elvira beskrajno zahvaljuje: ''Ja tu ženu smatram njegovom drugom majkom jer mu je dala hranu. Hvala joj...''.

Dvije žene nisu se nikada vidjele, ni čule. Ekipa "Provjerenog" omogućila im je virtualan susret koji možete pogledati u večerašnjoj emisiji od 23 sata na Novoj TV.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije