Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađarski premijer

Dijeli se Orbanova fotografija, a sve zbog šala s kartom "povijesne Mađarske" na kojoj su dijelovi Hrvatske

Hungarian PM Viktor Orban delivers a speech for National Day, in Zalaegerszeg
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS
1/3
21.11.2022.
u 15:57

- Čelnici Europske unije trebali bi ga sankcionirati i izolirati u Europskom vijeću - smatra zastupnik u Europskom parlamentu Alin Mituța

Mađarski premijer Viktor Orban nazočio je u nedjelju na prijateljskoj nogometnoj utakmici reprezentacije Mađarske protiv Grčke u Budimpešti noseći šal s kartom "povijesne Mađarske", koja sadrži dijelove Hrvatske.

Tom prilikom se premijer, kao i cijela reprezentacija, oprostila od reprezentativca  Balázsa Dzsudzsáka, a trenutak kad mu Orban zahvaljuje, omotan šalom sa spornom kartom, ovjekovječio je snimkom na svojoj Facebook stranici.

 

Orban se nerijetko pojavljuje uz prikaze "povijesne Mađarske", a kao nacionalnu traumu navodi potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu, a po čijim je odredbama Mađarska izgubila dvije trećine teritorija koji je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunjske.

Zastupnik u Europskom parlamentu Alin Mituța nazvao je ovaj potez "neodgovornim". 

- Gesta stavlja Orbana uz bok Putinu koji također sanja o promjenama granica. Čelnici Europske unije trebali bi ga sankcionirati i izolirati u Europskom vijeću - smatra.

Ključne riječi

Komentara 47

ZD
zdenkoj
17:15 21.11.2022.

Šta radi naša diplomacija?Spavanje kao i obično.

Avatar Moodleen
Moodleen
18:32 21.11.2022.

Kad već toliko forsira tu "povijesnu" Mađarsku nek onda i govori na romskom, em je to stvarna povijest i njegove obitelji i njegovog "csziganorsaga". Uz kratku razliku kad im je šef bio Staljinko.

Avatar Cantor
Cantor
21:15 21.11.2022.

S obzirom da se nitko zbog toga ne uzrujava mogu li ja nositi šal sa mapom NDH? Ili će za mene vrijediti druga pravila?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije