Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.04.2017. u 12:00

Progresivnim Turcima smetaju mudrovanja B. Izetbegovića koji iz čaršije pozdravlja sultana

Fascinantno je to s kolikim žarom narod navali da sam sebi stvori probleme. Pa je očito da danas gotovo nitko ne čita povijest koja bi trebala biti učiteljica života. A povijest kaže: najprije se narod omami vođom i preda mu u ruke svoju slobodu i živote, a onda, kad ih omiljeni vođa počne hapsiti, krasti i likvidirati, s još ga većim žarom ruši.

I usput, naravno, gine. U Turskoj za sada gledamo prvi dio tog scenarija, Erdoğan je polovicu nacije opčinio svojom magijom koja se svodi na dvije riječi: politički islam. Jer drugog razloga da se Erdoğanu preda tolika moć nema: zemlja je ekonomski oslabljena, upetljana u regionalne sukobe, sve je dalje od EU, Turci su pohapšeni i poniženi u vlastitoj zemlji, a otac nacije Kemal Mustafa Atatürk sveden na marginu i vjerojatno će ga na 100. obljetnicu Republike Erdoğan šutnuti u neki bezdan, proglašavajući ga najvećim turskim zlom.

Progresivni Turci mogu se samo tješiti da je polovica nacije, možda i više njih, reklo “ne” sultanskim ovlastima, ali čovjeka koji je i prije ustavnih promjena kontrolirao apsolutno sve nemoguće je pobijediti.

Najteži udarac tim Turcima ipak je zadala vlastita dijaspora: ljudi koji su iz siromašne Turske pobjegli na Zapad u potragu za boljim životom glasali su da Turcima u Turskoj bude još gore.

Iz uređenih europskih demokracija rekli su “da” diktaturi i to je najviše zaboljelo sve one književnike, novinare, intelektualce koji trunu po zatvorima i čiji je glas sada na dulje vrijeme ugašen.

Zamislimo samo kako bi bilo kad bi naša dijaspora prevagnula da se Hrvatska ne pridruži u EU, dok većina državljana Hrvatske glasa za ulazak (naravno, to je nemoguće jer dijaspora ne može glasati na referendumu, ali gadno zvuči).

A svakom tom progresivnom Turčinu, među koje spada i jedan Orhan Pamuk, zasmetat će i čaršijsko mudrovanje Bakira Izetbegovića koji je pozdravio rezultate referenduma i izrazio nadu da će to stabilizirati prilike u Turskoj. A Turska, dan nakon referenduma, kao nikad prije kipti od bijesa, nemoći i vlastite podijeljenosti.

>> Sekularnu državu Kemala Atatürka srušit će Erdoğan, politički islam i EU

>> Erdogan odgovorio na kritike: Izborni promatrači trebaju znati gdje im je mjesto

Komentara 44

ZA
zakrapina
13:01 18.04.2017.

Ako se malo bolje pogledaju rezultati izbora, Erdogan je zapravo uvjerljivo pobijedio među Turcima, a manjina, odnosno velika Kurdska zajednica je s 8 milijuna glasova malo ublažila veliku razliku Erdogan vs turska oporba. Isto tako je vidljivo da suniti Turci masovno glasuju za Erdogana, dok Turci Aleviti glasuju za oporbu i veliki su protivnici Erdogana, ima ih 25 milijuna u Turskoj. Turska je zapravo podijeljena između Turaka sunitia, Turaka Alevita i Kurda. Ovi izbori su zapravo bili vjerski i nacionalni popis stanovnika koji je pokazao jako velik rast kurdskih glasača, a Aleviti koji se računaju kao sekularniji od konzervativne suni muslimanske većine također su pokazali svoje mišiće. Zbog drugačijeg shvaćanja religije i klasne pripadnosti iz Alevitskih redova se oduvijek regrutirao velik broj progresivnih Turaka koji su trn u oku suni muslimanima kojim propada Erdogan. Turci u dijspori su većinom suniti i naravno da su vjerni Erdoganu.

MO
mobitel20
13:29 18.04.2017.

prvi komentator je sve rekao...Bas su tragicna ovakva povrsna "tumacenja" dobro placenih kolumnista koji samo jasu na izmisljenoj tezi koju onda "analiticki" ponqvljaju pa onda izvlace ovakve nebulozne zakljucke kao u naslovu. Cinjenice koje je najpopularniji komentator iznio su tocne i iz njih se izvodi zakljucak da bi i Turcima i Kurdima bilo puuno bolje da se stvori Kurdistan, kao sto je i Kosovo...Jer nece te teritorije ostati bez stanovnika, genocidi vise nisu moguci preblizu Europe, pa mastati kao Erdogan ili skoro svi Srbi o "teritoriji bez ljudi" je nesuvislo, a u slucaju Turske dovodi do ovakvih rezultata...Turci su ustvari 2/3 "za", ali zbog Kurda ispada 50-50...Druga je stvar sto i ja mislim da su jaako krivu odluku donijeli, cak vjerujem doista neovisnim izborima koji tvrde da je Erogan ukrao oko 2,5 milijuna glasova...

US
usquebaugh
12:41 18.04.2017.

vidi sarme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije