Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan narcisa

Dijagnoza u samo jednom danu do ljeta i za štitnjaču

18.01.2014., Zagreb - Na Cvjetnom trgu obiljezena je javnozdravstvena akcija povodom 7. Dana mimoza, nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice. Milanka Opacic
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
21.03.2015.
u 17:00

Jačanje svijesti o borbi protiv raka dojke

Ni dvadesetogodišnjakinje nisu izvan opasnosti da obole od raka dojke, oko dva-tri posto oboljelih mlade su žene u dvadesetima, a najgore je što su tumori tada jako agresivni i, uza svu brigu i njegu, najčešće ne završe dobro. Ne treba isključiti ni rak dojke kod žena u trudnoći, kada se od silnih hormona pokrene i bukne nešto, što bi možda stajalo neko vrijeme. Isto je i kod žena koje doje.

– Prevencija je izuzetno važna. Nije isto ako je tumor manji od jednog centimetra ili je veći – upozorava doc. dr. Vesna Ramljak, pročelnica Zavoda za kliničku citologiju Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, gdje djeluje jednodnevna dijagnostika (One day clinic).

Žene s ozbiljnim sumnjama na karcinom dojke ondje u jednom danu, svakog utorka, mogu obaviti kompletan pregled, odbaciti sumnje ili dobiti potvrdu dijagnoza i termin operacije.

– Svaka žena sa sumnjivim nalazom ultrazvuka ili mamografije, ili ako je sama napipala kvržicu na dojci može se javiti telefonom u Kliniku. Dobro obučena sestra napravi trijažu pri naručivanju i pacijentica dobije termin unutar najdulje dva tjedna. Tog dana dobit će dijagnozu, i ako je za operaciju, bit će operirana u roku od deset dana. Znamo da je ženi s takvom sumnjom i 24 sata strahovito dugo i da joj je neizvjesnost najgora – kaže dr. Ramljak, inače predsjednica Europe Donna Hrvatska, udruge koja koja i današnjim Danom narcisa podupire borbu protiv raka dojke i skupljaju sredstva u sklopu kampanje"Darujmo ružičasti život" za kupnju aparata za jednokratno zračenje.

Kroz jednodnevnu dijagnostiku u dvije godine postojanja pregledano je 549 pacijentica i kod njih 200 nađen je karcinom.

– Do ljeta ćemo otvoriti jednodnevnu dijagnostiku i za štitnjaču, pacijentice će u jednom danu dobiti dijagnozu i biti zbrinute – najavljuje dr. Ramljak. 

>> Marija Hrašćanec dobitnica je nagrade zbog požrtvovnosti 

>> 10 simptoma koji mogu ukazivati na rak

Komentara 5

DU
Deleted user
18:58 21.03.2015.

I opet Opančićka, jučer tri puta, danas samo dva.

HZ
hrvati-za-dom-spremni
19:10 21.03.2015.

jeli ovo ona opacanka koja je sa kokardom na celu bila glavna tajnica onom bratatom cetniku u izmisljenoj zlocinackoj cetnickoj srbka krajinaickoj srbka krajina

NV
novo vriijeme
13:12 22.03.2015.

Tako se to radi civiliziranom svijetu, ipak je Vraga bolji ministar od Ostojića ruši spregu privatnika i bolničkih doktora u ucjenjivanju pacijenta dugim listama čekanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije