Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠEĆER U KRVI

Dijabetes je podmuklo iznenađenje

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
30.09.2017.
u 21:07

Tko god se brine o svome zdravlju, mogao je ispružiti ruku i doznati kolika mu je razina glukoze u krvi. Već dijagnosticirani dijabetičari imali su priliku zamijeniti glukometar stare generacije i dobiti novi od MediLaba

Na besplatno mjerenje šećera i zamjenu starih glukometara novima od ranog jutra pristizali su u subotu građani u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Riječ je o velikoj akciji Večernjeg lista i tvrtke partnera MediLaba. Tko god se brine o svome zdravlju, mogao je ispružiti ruku i doznati kolika mu je razina glukoze u krvi.

Već dijagnosticirani dijabetičari pak imali su priliku zamijeniti svoj glukometar stare generacije i dobiti glukometar nove generacije od tvrtke MediLab. Kupon za zamjenu, vrijedan dar, objavljen je u subotu u Večernjem listu.

1/15

Rano otkrivanje

Već prvi Osječanin kojemu je provjerena razina šećera u subotu u Ljekarni Centar neugodno se iznenadio. Glukometar je pokazao visokih 11,3 mmol/L. Nije ni znao da, očito, boluje od dijabetesa. Sa smiješkom na licu istu je ljekarnu, međutim, napustila Jelena Kapetan. Njoj je izmjerena vrijednost od 5,5.

– Ne kontroliram često šećer, možda jednom godišnje. Sretna sam što je sve u redu, iako, nisam paničar, svjesna sam da se u mojoj dobi može sve očekivati – zadovoljna je 74-godišnja Jelena. Upravo rano otkrivanje šećerne bolesti ključno je u njezinu lije- čenju. Nažalost, to se stanje često dijagnosticira tek kada pacijent doživi srčani ili moždani udar.

– Dva nalaza natašte u laboratoriju s vrijednostima višima od 7,0 mmol/L dovoljna su da se dijagnosticira dijabetes. Ta se bolest još uvijek relativno kasno otkriva jer trebaju proći godine dok ne osjetimo tegobe – ističe dr. Silvija Lešnjaković, specijalist interne medicine, endokrinolog i dijabetolog iz KBC-a Osijek. Savjetuju se, stoga, redovite provjere. Praksa, pak, pokazuje kako su u tome osvješteniji stanovnici gradova, nego ruralnih krajeva.

– Dijabetes uzrokuje mikrovaskularne komplikacije, a najugroženiji su oči, bubrezi i stopala. Komplikacije na velikim krvnim žilama dovode do srčanog ili moždanog udara, pogotovo ako bolesnici imaju povišen krvni tlak, povišene masnoće ili puše – navodi dr. Lešnjaković.

Disciplina najvažnija

– Šećem se svaki dan, pazim što jedem, ali nikad ne znaš u kojem grmu leži kakav čokoladni zec – veselo će umirovljenica Jurka Kardum dok u Rijeci čeka svoj red da bi je medicinska sestra Natalija Jurčić “piknula u prst”. Deset je sati, a u prostorijama trgovine medicinske opreme Stari grad u centru Rijeke stvorio se red veći nego što je to uobičajeno za subotnje prijepodne. Nije ju, kaže, strah, ali svejedno osjeća malu navalu adrenalina zbog neizvjesnosti. Što ako šećer ne bude dobar?

– Ha, pa kao da ima veze, morat ću pripaziti na to što i koliko čega jedem i malo se više kretati, ali to ionako radim. Moja dobra prijateljica je dijabetičarka i kaže da su oni “šećeraši” koji su disciplinirani i pridržavaju se pravila zdraviji od osoba koje nemaju dijabetes jer razvijaju dobre životne navike – britko kaže gđa Kardum. Nekoliko sekundi nakon što je iz prsta potekla kapljica krvi, glukometar pokazuje da joj je šećer 5,6 – što je idealna vrijednost. 

– Ipak se isplati moje šetanje, zdrava sam ko dren – smješka se ona na odlasku. Riječanin Vlado Gašper nije baš bio toliko oduševljen. Glukometar je pokazao 8,5, što je blago povišena vrijednost.

– Ujutro sam pojeo dvije banane i popio dvije kave, ali bez šećera – govori taj vitalni gospodin koji u slobodno vrijeme trči. Medicinska sestra smiruje ga i objašnjava mu da se šećer malo povisio zbog banana pa nema razloga za zabrinutost.

U Zagrebu su u ljekarni u sklopu bolnice Vuk Vrhovac na savjetovanje s dijabetologinjom dr. Zrinkom Boljkovac iz karlovačke bolnice te besplatno mjerenje šećera i zamjenu starih glukometara dolazili uglavnom stariji građani kojima je već dijagnosticiran dijabetes.

Pozivnice uz jabuke

– Savjetovali su se oko svoje bolesti i postavili pitanja koja nisu baš često u prilici postaviti liječniku specijalistu – govori dr. Boljkovac. Ona napominje da je danas, nažalost, dijabetes tipa 2 sve prisutniji kod mladih od 18 ili 20 godina. Posljedica je to današ- njeg načina života – manjka kretanja i nezdrave prehrane, zbog čega je i sve više pretilih. Šećerna je bolest, kaže, tihi ubojica i često se slučajno otkrije. Dijabetes tipa 1, kao autoimuna bolest, također je u porastu, osobito kod djece.

– Na dijabetes tipa 1 upućuju simptomi poput žeđi, gubitka tjelesne težine, mučnine. Danas su mogućnosti liječenja dobre za oboljele od dijabetesa ako se pridržavaju propisane terapije, dijete te paze na tjelovježbu – zaključuje dr. Boljkovac.

– Dajte srednji prst, uzet ćemo samo malo kapilarne krvi. Evo, gotovo je. Šećer vam je 5,6 i to je u redu – tako je izgledala kontrola šećera u krvi u Županijskoj ljekarni u Centru City One u Splitu. Bezbolno, jednostavno i brzo. Ivan Gudelj već 10 godina živi s dijabetesom.

– Kada imaš šećer, svega se moraš napola odreći. Ne moraš ništa baš skroz, ali polovicu odbaci. Tu mislim na pijat i na piće, a pušenje treba odbaciti i baviti se nekom tjelesnom aktivnošću. Naravno, moraš se strogo pridržavati uputa liječnika. Na tabletama sam, ali mogu reći da sam zdrav – otkriva Gudelj. Promijenio je i glukometar.

Ela Karađole ima 15 godina i test je pokazao da joj je šećer dobar. – Baka ima dijabetes, a teta mi je doktorica i ona mi je savjetovala da ga izmjerim jer je u nastajanju bolesti važan i taj nasljedni faktor – naučili smo od Ele. U akciju se uključilo i Splitsko dijabetičko društvo. Marina Plazibat i Zdravko Plejić na štandu su dijelili brošure o dijabetesu.

– Ljude upućujemo da kupe Ve- černjak, izrežu kupon i odu se testirati. Dijelimo i jabuke – kažu nam. Interes je bio velik. Večernjaka je u centru nestalo pa su Splićane nastavili testirati i bez kupona. Iako su središnje akcije održane u četiri najveća hrvatska grada, akcija se proširila i na sve ljekarne u cijeloj Hrvatskoj.

Dijabetološki uređaji poput glukometra neizostavan su dio liječenja šećerne bolesti jer nevidljivo pretvaraju u vidljivo. Posebno je to bitno jer je kod dijabetesa najvažnije rano otkrivanje bolesti i njezino liječenje.

U Hrvatskoj je registrirano oko 400 tisuća oboljelih od dijabetesa, a procjenjuje se da ih još 40 posto ni ne zna da ga ima pa su ovakve akcije hvale vrijedne – istaknuo je u Rijeci dijabetolog dr. Nenad Bićanić.

– Jako su važne preventivne akcije mjerenja šećera u krvi i edukacija građana o važnosti kontrolnih pregleda i prevencije. Ljudi još uvijek nisu svjesni koliko je bitno kontrolirati šećer. Tip 2 koji je iznimno opasan podmukao je, ne boli, tako da u prosjeku prođe od 5 do 10 godina od pojave šećerne bolesti do njezina dijagnosticiranja – upozorava dr. Tina Tičinović Kurir iz KBC-a Split. Savjetuje kako izbjeći šećernu bolest: zdravom prehranom, s više manjih obroka, kretanjem i fizičkom aktivnošću.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije