Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počele konzultacije

Di Maio: Mogu svi osim Renzija i Berlusconija

Luigi Di Maio
Foto: Reuters/Pixsell
05.04.2018.
u 12:26

“Pokret 5 zvijezda koristi nedemokratske metode jer ignorira volju pet milijuna ljudi”, kaže Antonio Tajani iz Berlusconijeve stranke

Bit ću glasnogovornik građana, kazao je predsjednik Talijanske Republike Sergio Mattarella jučer prije konzultacija za sastav nove talijanske vlade poslije parlamentarnih izbora održanih 4. ožujka. Dakle točno mjesec dana nakon izbora 4. travnja počele su konzultacije u Quirinaleu, po već tradicionalnom obredu.

Na njemački način

Najprije je šef države primio novoizabrane predsjednike oba doma parlamenta, pa bivšeg predsjednika države Giorgia Napolitana i zatim manje parlamentarne stranke, a danas će primiti čelnike velikih stranaka. U središtu konzultacija moraju biti teški problemi države, a ne “ples i unakrsne stranačke prepreke vezane uz premijersku poltronu”.

No, upravo su vetom započele konzultacije, a ni jedna stranka, kao i ni jedna koalicija, nema parlamentarnu većinu. To znači da će se morati naći kompromisi s “neprijateljskim” strankama kako bi se došlo do vladine većine.

Luigi Di Maio, premijerski kandidat Pokreta pet zvijezda (M5s), koji je postao najjačom strankom, lansirao je prijedlog stvaranja vlade na njemački način, odnosno dogovorom o programu. No, postavio je uvjet – bude li stvorena vlada M5s s koalicijom denog centra u kojoj je najjača stranka Liga čelnika Mattea Salvinija, u njoj ne bi smio biti pokret Naprijed Italijo Silvija Berlusconija.

Igra ultimatuma

Ako bi, međutim, M5s ulazio u koaliciju s Demokratskom strankom (PD) bivšeg premijera Mattea Renzija, koji je dao ostavku i na čelo stranke, ali još nije izabran njegov nasljednik, u njoj ne bi smjeli biti ljudi bliski Renziju. Oba su Di Maiova prijedloga odbačena.
Uime Naprijed Italijo odgovorio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, kojega je Berlusconi predlagao za premijera, da Di Maio “koristi nedemokratske metode i ne poštuje pet milijuna birača koji su za nas glasovali”. Od PD-a, pak, Di Maio traži da Renzi više ni izravno ni posredno nema utjecaja u stranci, što je također ultimatum.

Čelnik Lige Salvini drži da bi trebalo početi sastavljati vladu držeći se računa da je desni centar koalicija s najviše glasova, pa ako M5s hoće, može s njima pregovarati.

Zapravo, konzultacije su započele isprobavanjem mišića. Teško da će predsjednik Mattarella moći odmah nekome povjeriti mandat za sastav vlade, već bi mogao zadužiti neutralnu osobu, možda predsjednika jednog od dva doma parlamenta, da ponovno porazgovara sa stranačkim čelnicima. Računa se da bi tek nakon trećeg kruga konzultacija, dakle potkraj travnja ili početkom svibnja, Mattarella mogao izabrati mandatara. Na kraju će Mattarella morati pronaći kvadraturu kruga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije