Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKI PREKRŠAJNI SUD

Devetero sudaca nije se moglo složiti pa će o ZDS morati odlučivati svih 25

Marko Perković Thompson
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/4
22.02.2020.
u 12:45

Visoki prekršajni sud raspravljao je li ‘za dom spremni’ kažnjiv baš u svakom slučaju

Suci Odjela za prekršaje javnog reda i mira i javne sigurnosti Visokog prekršajnog suda nisu uspjeli donijeti zajednički načelni stav o tomu treba li korištenje pozdrava “za dom spremni” kažnjavati apsolutno uvijek, bez obzira na okolnosti u kojima se koristi, ili je legitimno koristiti ga kad nije izrečen u ustaškom kontekstu, već, recimo, u pjesmi “Bojna Čavoglave”. Ili ga treba dopustiti samo u vrlo ograničenim iznimnim okolnostima, na komemoracijama za branitelje HOS-a. Tri sata jučer je njih devetero raspravljalo, ali ni za jedno stajalište nisu uspjeli dobiti većinsko mišljenje kako bi u povodu oslobađajuće presude za izvođenje pjesme “Bojna Čavoglave” na koncertu Marka Perkovića Thompsona, s početnim uzvikom “za dom spremni”, ujednačili sudsku praksu.

Raspravljalo se načelno

“Raspravljalo se o načelnim pitanjima u vezi ostvarenja bića prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira izvođenjem pjesme ‘Bojna Čavoglave’. Tijekom rasprave iznesena su tri stava, od kojih ni jedan nije dobio potrebnu većinu glasova svih sudaca odjela. Stoga je odlučeno da se pitanje raspravi na sjednici svih sudaca Visokog prekršajnog suda”, navodi se u priopćenju s potpisom glasnogovornice VPS-a sutkinje Gordane Korotaj.

Tako će načelni stav i o “Bojni Čavoglave” i Thompsonu, iako suci nisu raspravljali o konkretnom predmetu, zauzeti 25 sudaca Visokog prekršajnog suda. Ne i sutkinja Azra Muminagić Hadžijusufović jer njoj sutra istječe mandat zbog navršenih 70 godina života, a ni sutkinja mr. sc. Antonija Kovačić, koja je do 18. travnja pod suspenzijom.

Suci su se podijelili kao i Vijeće za prošlost, koje je obrazložilo da se inače protuustavan pozdrav “za dom spremni” propustom nadležnih tijela de facto i de lege sada već 30 godina veže uz Domovinski rat. Vijeće je zaključilo kako stoga treba pomiriti javni interes da se taj pozdrav ne koristi u javnom prostoru i pravo dijela hrvatskih branitelja na poštovanje vojnih insignija sa spornim pozdravom pod kojima su se (slučajno ili namjerno, svjesno ili nesvjesno) borili u Domovinskom ratu za demokratsku Hrvatsku te razmotriti uvođenje iznimke kada je riječ o javnoj uporabi pozdrava “za dom spremni”. Za Vijeće bi iznimka bila korištenje vojnih insignija s tim pozdravom u kontekstu odavanja poštovanja braniteljima HOS-a, a rješenje su vidjeli i u tomu da se iznimke propišu.

Markuš je opet oslobođen

Davorin Karačić, odvjetnik Marka Perkovića Thompsona, retorički se pita tko će za poginulog heroja HOS-a Žarka Manjkasa Crvenkapu ili za poginule pripadnike HOS-a u Vukovaru reći da su branili domovinu s ciljem mržnje jer su na odori nosili grb HOS-a s natpisom “za dom spremni”. Nasuprot onima koji tvrde da su VPS i Ustavni sud već odlučili o nedopustivosti korištenja tog pozdrava u slučajevima čelnika HČSP-a Josipa Miljka i Josipa Šimunića, Karačić ističe da još nema ni jedne presude VPS-a u kojoj je o “ZDS-u” odlučeno u kontekstu Domovinskog rata. Tako je i u slučaju vukovarskog branitelja Damira Markuša daruvarski sud i u ponovljenom suđenju donio oslobađajuću presudu iako je ZDS-om pozdravio suborce na promociji svoje knjige. S tim da je predmet vraćen jer sudac nije obrazložio je li oslobođen zato što te riječi ne predstavljaju prekršaj ili jer u konkretnom slučaju to nije prekršaj, ističe Karačić dodajući kako, nažalost, slučaj neće doći na VPS zbog nastupanja apsolutne zastare. Odluči li VPS načelno protiv Thompsona, slučaj ide na Ustavni sud, pa možda i na ESLJP, kojem je za petokraku bio bitan kontekst.

 

Komentara 11

LL
lijepa_li si
14:03 22.02.2020.

vjera..ljubav..domovina zlo to ne može smislit

RO
ronyday
15:34 22.02.2020.

Što ti suci kažu o postavljanju petokrake u Rijeci, simbola pod kojim je pobijeno više ljudi nego pod svastikom, što kažu na zastavu zločinačke juge, što kažu o sramoćenju himne hrvatskog naroda i brojne slične provokacije iz tabora komunjara prema hrvatskom narodu.

DU
Deleted user
12:50 22.02.2020.

90-ih smo se kao narod izborili za slobodnu državu sa demokracijom te slobodom govora i izražavanja. Zakon o verbalnom deliktu treba ostati tamo gdje pripada, u prošlosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije